Per què no entenem bé amb soroll?

La queixa principal de les persones amb pèrdua d’audició és la comprensió en ambients amb soroll. En aquest post explicarem el 4 principals motius:

  1. Primer de tot, és important destacar que sentir en un ambient amb soroll és difícil per a tothom, inclús per a un normoient. El soroll de fons en un restaurant, acostuma a ser més intens que el volum de la veu de la persona que estem parlant. Encara que quan estàs en un ambient amb soroll, acostumes a pujar la veu fins a 70 o 75 dB SPL, el soroll de fons fàcilment pot tenir una intensitat de 80 dB SPL, o més si estàs en una festa amb música. Si la senyal i el soroll estan a la mateixa intensitat (0 dB SPL de relació entre la senyal i el soroll), la comprensió serà molt complexe, inclús per a una persona amb l’audició perfecte.
  2. La parla és un so molt dinàmic. La distribució de la intensitat de la parla és molt variable, sempre està oscil.lant. El rang entre els sons més suaus i els més intensos és molt ampli, fent que s’empleïn quantitats d’energia molt diferents mentre es produeix una energia. Els sons suaus, per tant, seran més difícils de captar per part de  la persona amb pèrdua d’audició.
  3. Les persones amb pèrdua d’audició sensoneural, acostumen a perdre abans les freqüències agudes, a on es concentren les consonants. Aquestes consonants no se sentent amb tanta intensitat com les vocals, però captar-les correctament és  imprescindible per a entendre en un ambient amb soroll. Es produeix aleshores l’efecte de sentir però no entendre. Degut a que la còclea no pot sintonitzar de forma tan fina els diferents tons i la parla està plena de canvis d’intensitat, en ambients amb soroll la comprensió es torna molt més complexe.
  4. Finalment, moltes de les persones amb pèrdua d’audició tenen una edad avançada, i el soroll causa confusions de processament en les parts superiors del cervell. Molts d’ells poden tenir també les capacitats coginitives reduïdes, contribuïnt a empitjorar les seves capacitats de comunicació.

Els audiòfons moderns, tot i comptar amb micròfons direccionals i supressors de soroll que milloren la comprensió amb soroll, no poden millorar al 100% degut a que la les cèl.lules de la còclea estan malmeses i no poden generar els impulsos bioelèctrics suficients per enviar la informació al cervell.

Abans de causar cap frustració en ningú que usi audiòfons o que estigui plantejant la seva adquisició, hem de recordar que l’ús d’audiòfons millora la comprensió en la majoria de les situacions.

Ho vols compartir?

Deixa un comentari

La teva adreça de mail no es farà pública.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.