Deprivació Auditiva

La Deprivació auditiva s’usa per explicar la reducció dels resultats de reconeixement de paraules en l’oïda no adaptada després d’un període d’ús d’audiòfon de forma monoaural. Els efectes a llarg termini poden no ser reversibles. La deprivació auditiva pot afectar a qualsevol persona adaptada amb un audiòfon en una sola oïda, tenint en compte que les dues oïdes presenten pèrdua d´audició.

Cal no confondre la Deprivació auditiva amb la reducció general de la comprensió de la parla, que succeeix com a part del procés d’envelliment.

No està clar en quin  moment i a on l’efecte de la deprivació auditiva succeeix. Especulacions i algunes dades vinculen el fenomen a canvis en el repartiment de les presentacions tonotòpiques en el còrtex auditiu, mentre que uns altres suggereixen que és, simplement, una adaptació a la reducció del nivell de senyal.

Ni la deprivació ni la recuperació tenen relació amb el tipus d’ individu ni amb la pèrdua auditiva i és difícil de predir qui pot patir-ho, en quin moment, i si després d’un periode d’amplificació binaural es podrà corregir els resultats negatius ocasionats per la deprivació.

Què cal fer?

Recomanar que tots els nous pacients una adaptació bilateral, és a dir, que rebin una amplificació binaural, excepte en el cas que hi hagi una raó audiològica per a no fer-ho (exemple: oïda no adaptable a causa d’una pèrdua profunda, drenatge, etc).
Per als pacients amb pèrdua bilateral i que són usuaris de només un audiòfon, la recomanació hauria de ser de realitzar un període de prova amb un segon audiòfon. Una part dels usuaris d´un sol audiòfon no acceptaran el segon audiòfon (especialment si la persona ha estat durant molt de temps usant-ne només un), però molts d´altres acceptaran la proposta i fins i tot n’hi haurà que diran que haurien d’haver-se adaptat amb dos audiòfons des del principi.

Sempre és adient aconsellar a tots els pacients que no volen una adaptació d’audiòfons binaural sobre els problemes a llarg termini d’una amplificació monoaural.

Ho vols compartir?

Deixa un comentari

La teva adreça de mail no es farà pública.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.