Característiques del so: la intensitat

Des del punt de vista físic en un so, podem distingir la intensitat, la freqüència i el timbre.

El concepte físic d’intensitat d’un so depèn de l’amplitud de la pertorbació que produeix en el mitjà el seu front de propagació d’ona.

Es correspon amb la percepció del volum i es relaciona amb l’energia portada per la seva ona. Es parla així de sons d’intensitat feble o forta. La potència acústica mesura l’energia emesa per una font sonora per unitat de temps i s’expressa en juliols/segon o watts (W).

També podem definir la intensitat d’un so com la potència per unitat de superfície que mesurem en watts per metre quadrat (W/m2), i d’aquesta manera veiem com la intensitat d’un so en un punt determinat és inversament proporcional al quadrat de la distància que el separa de la font sonora.

Un concepte relacionat amb la intensitat és el de pressió sonora que pot definir-se com la força per unitat de superfície que s’exerceix en un punt determinat. S’expressa  en Dinas per centímetre quadrat (dina/cm2).

audiopacks audiologia caracteristiques so intensitat audiofons barcelona

Sabem que per les característiques de l’oïda humana existeix una correspondència entre el nivell d’intensitat d’un so i la sonoritat o percepció subjectiva de la mateixa. De manera que la intensitat acústica ha de créixer de forma geomètrica perquè la sonoritat creixi en progressió aritmètica.

D’altra banda la sensibilitat de l’oïda humana és capaç de percebre pressions sonores des de 0,0002 Dina/cm2, fins a 2.000 Dina/cm2, més enllà de la qual es genera un estímul dolorós. La magnitud de variació és tan gran que resultaria incòmode l’ocupació de xifres amb aquests rangs, per la qual cosa es fa necessària la transformació logarítmica de l’escala, per facilitar el seu maneig. És per això que en audiologia es va crear la unitat del decibel (dB).

Ho vols compartir?

Deixa un comentari

La teva adreça de mail no es farà pública.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.