Otoscòpia: el reflex de Politzer

Quan introduïm un Otoscopi o qualsevol altre llum artificial en el CAE, provoquem un reflex lluminós en la membrana timpànica que és únic, se situa en el seu quadrant anteroinferior i presenta un aspecte triangular. Aquest reflex lumínic artificial es diu triangle lluminós o reflex de Politzer.

Per poder concloure si el reflex lluminós és normal, ens fixarem no solament en el quadrant anteroinferior, sinó també en la seva morfologia, (triangular, el·líptic, circular, etc) i en el seu nombre (únic o múltiple). Si l’otoscòpia es realitza amb un Speculum de Siegle, amb una pera de goma podem administrar pressions positives o negatives sobre la membrana timpànica.

audiopacks audiofons audifons barcelona reflex politzer

En un timpà normal el quadrant posterosuperior s’enfonsa o es bomba clarament amb els canvis de pressió realitzats. Quan hi ha líquid en la caixa del timpà (Otitis mitjana secretora, per exemple) o la membrana timpànica presenta adherències, romandrà immòbil malgrat la pressió pneumàtica que sobre ella s’exerceixi.

Si existeix una perforació timpànica, la pressió aèria subministrada es perd a través d’ella i no es mou la membrana timpànica. Si trobem un nivell líquid o bombolles aèries, veurem per transparència com es mobilitzen amb els canvis de pressió que administrem amb la pera.

Una de les utilitats del Speculum de Siegle, és l’exploració del signe de la fístula; si existeix una comunicació patològica entre oïda mitjana i oïda interna (fístula a nivell del canal semicircular horitzontal, per exemple), les pressions positives i negatives.

Ho vols compartir?

Deixa un comentari

La teva adreça de mail no es farà pública.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada