Ús de sistemes FM a l’aula

La classe és un ambient en el qual la correcta transmissió i recepció de la parla entre el professor i els alumnes o entre els propis alumnes és crítica per al correcte aprenentatge dels nens.

La comprensió de la parla es basa en la relació senyal soroll (RSR), és a dir la relació entre el senyal desitjat i el soroll de fons.

audiopacks audiologia logopedia audiofons nens us sistemes fm aula

A l’aula l’ambient és molt sorollós, per la qual cosa es produeix amb facilitat una falta d’informació provocada per una pobre audibilitat, soroll de fons que emmascara la informació, o reverberació que distorsiona el senyal.

En nens amb una hipoacusia neurosensorial severa, la relació RSR necessària per poder comprendre les paraules és major que en normoients o en nens amb una hipoacusia lleu o moderada.

La disminució de l’audibilitat, el rang dinàmic, i de la resolució freqüencial i temporal, obliga a augmentar la RSR per poder entendre a l’aula. Una prova vocal en soroll a la cabina és recomanable per poder precisar o no la necessitat d’usar una FM a l’escola.

No vull dir amb això que un nen amb una pèrdua moderada no pugui beneficiar-se de l’ús d’una FM. Hi ha altres consideracions a tenir en compte, per exemple la intensitat amb la que parla el professor, i la distància a la qual es troben el receptor i l’emissor. Aquests dos aspectes estan vinculats a l´audibilitat.

Altres factors importants per poder entendre el missatge són la vocalització correcta de l’emissor i la complexitat del llenguatge usat pel mateix. L’oïdor, a més, ha de tenir les competències de processament i la capacitat cognitiva per retenir i crear els vincles auditius i lingüístics per poder processar la informació en el cervell.

En nens amb neuropatia auditiva o problemes en el sistema central, l’ús de la FM pot millorar la comprensió a l’aula, però és molt complicat predir el resultat. Una altra vegada, una audiometria verbal en silenci i sobretot en soroll, ens ajudarà a vaticinar el resultat.

Ho vols compartir?

Deixa un comentari

La teva adreça de mail no es farà pública.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada