Necessitat d’informació dels pares

De la mateixa manera que existeix un sistema de cribatge neonatal infantil, i que millora amb el pas dels anys, hauríem de tenir en els centres un protocol de suport als pares i als familiars del nen amb pèrdua d’audició.

Abans de començar el procés d’adaptació als audiòfons, hauríem d’entendre què és el que els pares necessiten, és a dir, a quin tipus d’informació volen tenir accés. Això ho podem realitzar preguntant-los què és el que volen saber durant la primera visita al centre audiològic. A mesura que el procés d’adaptació avanci i que el nen vagi creixent, aquestes necessitats aniran canviant progressivament.

Hem de tenir en compte que la majoria dels pares que acudeixen a la consulta amb un fill amb hipoacusia, tenen audició normal. A més a més, la immensa majoria dels pares que acudeixen a la consulta, tenen molt poca informació sobre les causes i els efectes de la pèrdua d’audició. La gran majoria no s’esperen que el seu fill pugui tenir una patologia con aquesta.

La gran majoria tampoc coneixen a cap altre nen que sigui usuari d’audiòfons o d’implants coclears, amb la qual cosa tenen la percepció de que estan en un terreny que no controlen i que els angoixa. Tampoc tenen el coneixement ni la informació de com han de tractar a un fill amb pèrdua d’audició.

En el moment del diagnòstic, els pares tenen emocions profundes de culpabilitat, d’incredulitat o de frustració que han de tractar-se. En altres paraules, s’ha produït una alteració en la vida tal i com la coneixien, i amb el diagnòstic inesperat de la pèrdua auditiva del seu fill, els pares ara tenen necessitats psicosocials, psicoeducatives i psicoemocionals que s’han de tractar durant el procés d’adaptació a la solució auditiva.

Ho vols compartir?

Deixa un comentari

La teva adreça de mail no es farà pública.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.