Teories de producció de la veu

Teories de producció de la veu audiopacks barcelona prova audiofons

Per parlar de les teories de la veu, en primer lloc anem a definir què és la veu. La veu és la que produeix sons amb l’ajuda de les cordes vocals. La veu es produeix degut a una vibració provocada a les cordes vocals, ja que es moldeja i acopla al fluxe que hi ha a l’aire de pas, donant lloc a moviment.

Anem a veure a continuació, les tres teories fonamentals sobre la producció de la veu:

  • Teoria mioelàstica: aquesta teoria, ens diu que la pressió respiratòria i la tonicitat muscular en el tancament dels plecs vocals, provoquen el tancament glòtic després de la inspiració. En l’espiració la pressió subglòtica augmenta fins a vèncer la resistencia dels plecs vocals tancats, els quals permeten petites fuites d’aire. Al créixer una altra vegada la pressió subglòtica, es produeix el fenomen d’obertura i tancament, i s’origina la vibració. Les característiques de massa, longitud i tensió dels plecs vocals, determinen el grau de vibració. Un augment de la massa fa que els plecs vibrin més lents, i el resultat és un to o freqüència més greu. I quan hi ha una disminució de la massa, els tons i les freqüències són més aguts.
  • Teoria neurocronàxica: aquesta teoria, ens diu que els moviments vibratoris de la glotis en fonació, es deuen a les breus i ràpides contraccions de la musculatura glòtica, provocades pels impulsos nerviosos que provenen de l’encèfal. L’encarregat de transportar els impulsos motors desde l’encèfal, és el nervi recurrent que fa contraure la glotis. D’aquesta manera fa negar qualsevol vibració dels plecs vocals; els plecs vocals no vibren, es contrauen. En aquesta teoria l’aire té la funció de transportar el so a través de les estructures de la ressonància, cap a l’exterior.
  • Teoria mucoondulatòria: aquesta teoria diu que tot el que produeix el so és la ondulació de la mucosa de les cordes vocals. La major o menor velocitat en el transport aeri a nivell glòtic, determinarà la freqüència fonamental.
Ho vols compartir?

1 Comment

Deixa un comentari

La teva adreça de mail no es farà pública.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada