Funcions del motlle en l’adaptació protètica

La funció principal del motlle auditiu és la de canalitzar el so ampificat desde l’auricular de l’audiòfon fins a la cavitat residual existent entre el final del mateix i la membrana timpánica.

En el cas de les adaptacions RIC (auricular dins de l’oïda), la funció més important és la de contenir l’auricular a l’interior del conducte auditiu extern al no produir-se conducció del so.

Audiòfons: Funcions del motlle en l’adaptació protètica audiopacks barcelona

A més a més de la funció general de conducció, els motlles auditius han d’excercir una altra serie de funcions. Aquestes són:

  • Oclusió, ha de proporcionar una estanqueitat acústica suficient per a la pèrdua auditiva, de tal manera que eviti el feedback o xiulet. Aquesta és la raó de més pes a l’hora de decidir la forma física del motlle, el material o el venting a realizar.
  • Retenció, la pròtesis ha de romandre en el conducte auditiu extern (CAE) a on està insertada i no ha de desplaçar-se contínuament del mateix. Aquest problema pot aparèixer  en el moment que fem els motlles si suprimim zones de l’ajust com pot ser en el cas dels motlles canal. A més a més, ha de proporcionar suport a través del tub d’audició a la prótesis retroauricular (BTE), penjant-la de forma correcta darrera del pabelló auricular.
  • Estètica, hem de realizar motlles visualment agradables, ben lluents i lacats, i que respectin fidelment les corbes del pabelló auricular i del CAE sense sobresortir de cap d’elles.
  • Comfort,  els motlles són usats durant moltes hores al dia, pel que no han d’estar sobredimensionats ni infradimensionats, i no poden tenir ni zones tallants ni arestes. A més a més, hem de considerar la facilitat en la manipulació amb l’objectiu que sigui còmode per inserir-lo i extraure’l,  garantint d’aquesta forma la situació adeqüada en la seva posició d’inserció.
  • Modificació curva de resposta, el motlle modifica les corbes obtingudes en les medicions amb sonda a l’oïda real (REAR o REIG).  Degut a això, hem de controlar a través de les mesures amb sonda, quin és el guany aportat a l’usuari i en el cas de no coincidir amb l’ajust, procedir a reajustar l’audiòfon.
Ho vols compartir?

Deixa un comentari

La teva adreça de mail no es farà pública.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.