Consells per a familiars

Les persones que tenen pèrdua d’audició han de realitzar més esforç per a comunicar-se correctament en el seu dia a dia.

Consells per a familiars de persones amb pèrdua d’audició audiopacks audiòfons

En el cas de tenir  pèrdua d’audició severa, inclús usant audiòfons, la persona ha de fer servir estratègies de comunicació per a millorar la comprensió dels missatges.

Tingui en compte ens següents consells si es vol comunicar de forma efectiva amb una persona que pateix pèrdua d’audició.

Parla clara

Tan les persones amb audició normal com les persones que pateixen pèrdua auditiva, es veuen beneficiats a l’hora d’entendre el missatge si la persona amb qui parlen ho fan de forma clara i entenedora. Moltes vegades pensem que si aixequem el to de veu, la persona que usi audiòfons ens entendrà millor. Res més lluny de la realitat. Cridar no provoca una millora de la comprensió, sinó que pot provocar sensació de molèstia o disconfort. Una altre aspecte a tractar és del ritme o la velocitat amb la que parlem. Quan hi ha una pèrdua d’audició provocada per una lesió de l’oïda interna, la persona té moltes dificultats per a poder separar el principi d’una paraula amb el final d’una altra. El més raonable és parlar a poc a poc utilitzant paraules entenedores.

Ser conscient de l’ambient sonor en el que es troba

Els entorns d’escolta del dia a dia varien constantment. Quan parlem amb una persona que porta audiòfons, hem de tenir en compte en quin ambient sonor ens trobem en aquell moment. Ha de tenir present que els usuaris d’audiòfons tenen més facilitat per a comunicar-se en ambients més tranquils (per exemple a casa, a la muntanya o amb grups reduïts) que en els entorn més sorollosos (per exemple actes esportius, restaurants, al cotxe). Quan sigui possible, seleccioni els llocs a on l’entorn d’audició és més favorable per a una comunicació efectiva. Si està en una situació sorollosa, com en un restaurant, consideri acomodar l’usuari d’audiòfons a través de:

 • Suggerir-li que se situï amb l’esquena a la paret, evitant els sons molestos que vinguin per darrera.
 • Al fer la reserva, demanar la taula el més allunyada possible de la cuina i de la barra.
 • Evitar els llocs amb música en directe.
 • Amb una taula amb vàries persones, situar-se de cap de taula.

Optimitzar la comunicació visual

Un dels majors beneficis de la comunicació cara a cara és que l’oient pot obtenir avantatges de les senyals visuals i de la lectura dels llavis. Aquests beneficis encara són més importants per a les persones que tenen pèrdua d’audició, especialment en llocs sorollosos, on la senyal arriba de forma menys clara. Per a millorar la comunicació visual per a l’usuari d’audiòfons hem de tenir les següents qüestions:

 • Mantingui les mans i altres obstacles lluny de la seva cara.
 • Eviti parlar amb menjar a la boca.
 • No mastegui xiclet.
 • Barbes i bigotis llargs poden ocultar las senyals de  lectura de llavis.
 • La capacitat òptima de la lectura de llavis es produeix a una distancia de 1,5 metres, i es redueix significativament a partir dels 4 metres.
 • Conversi en àrees amb bona il.luminació.
 • Eviti parlar des de l’altre habitació.

Sigui pacient

Els audiòfons ofereixen als usuaris la possibilitat de recuperar sons quotidians i converses que no sentien abans. Això no vol dir que els audiòfons facin que l’usuari recuperi l’audició que tenia quan era jove. Això significa que l’usuari malgrat sentir la veu, pot seguir tenint dificultats en la comprensió de determinades paraules. La implementació d’un discurs clar, l’optimització de les senyals visuals i el ritme moderat en el seu discurs són elements que ajudaran en gran mesura la comprensió del missatge. De totes maneres ha de tenir paciència si conviu amb una persona que pateix pèrdua d’audició. De vegades haurà de tornar a formular o simplificar el missatge, però eviti sentir-se malament, pensi com s’ha de sentir la persona que pateix la pèrdua d’audició i les dificultats que experimenta en el seu dia a dia.

Cridar la seva atenció

Una manera fàcil de millorar la comunicació és aconseguir l’atenció dels usuaris d’ audiòfons abans de començar a parlar. Podem cridar-lo pel seu nom, tocar-li l’espatlla o buscant el contacte visual cara a cara, tot indicant a l’oient que volem dir-li una cosa.

Ho vols compartir?

Deixa un comentari

La teva adreça de mail no es farà pública.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.