De la fórmula lineal a la compressió

Un dels casos més complexes que ens trobem en la nostra professió, és la d’adaptar amb audiòfons digitals (WDRC), a un usuari amb pèrdua d’audició severa / profunda que és portador d’antics audiòfons analògics lineals. Malgrat intentar fer molts ajustos amb la millor de les intencions, i després de setmanes d’esforços, el desànim apareix en el pacient i en el professional. El pacient sovint pensa que el problema és de manca d’experiència de l’audiòleg protètic, o d’una selecció inapropiada del producte escollit. L’audiòleg, molt sovint, acaba pensant que el problema recau en les expectatives excessives generades pel propi pacient, o acaba dubtant de les seves capacitats cognitives.

Audiòfons: de la fórmula lineal a la compressió audiopacks barcelona

Quan fa 15 anys van començar a aparèixer els audiòfons digitals amb WDRC (Wide dynamic range compression), la majoria de professionals, potser induïts per un marketing que explicava meravelles del nou sistema, van pensar que el canvi seria senzill i ràpid. Res més lluny de la realitat.

Recordem que el WDRC (Compressió Dinàmica d’ Ample de Banda), s’usa per recol·locar la paraula (i altres sons d’ entrada) en el rang dinàmic, sovint reduït, que té la persona amb pèrdua d’audició neurosensorial. Entenem per rang dinàmic la franja que existeix en un audiograma entre l’umbral tonal liminar, és a dir, el mínim que sent, i  el resultat de les probes de discomfort, és a dir, el màxim que tolera. Si un so d’entrada té 60 dB de rang, i el pacient només té 30 dB de rang útil d’audició, usant el WDRC, els sons es comprimiran  amb una relació de 2:1. Així aconseguim adaptar-nos a la zona útil d’audició. El motiu és que  les persones amb pèrdua d’audició neurosensorial necessiten incrementar el guany per sentir els sons suaus. En canvi, els sons forts els molesten abans que en una persona amb audició normal.

Aquest sistema és molt útil i ha donat resultats molt notables a la majoria d’usuaris d’audiòfons. Cal tenir en compte que la sonoritat que proporciona és diferent a la que proporcionaven els antics audiòfons lineals, per entendre’ns, podríem comparar-ho amb el so d’un disc de vinil i un CD digital. És per això que cal tenir en compte alhora de programar els audiòfons a un antic usuari d’audiòfons lineals, que haurem d’usar (si el software ens ho permet), una metodologia que ofereixi un guany notable (DSL, NAL) i establirem la funció de “lineal” com a sistema predeterminat.

Alguns audiòfons, per exemple el ReSound Sparx tenen la possibilitat de treballar en format WDRC o amb lineal. És adequat per a una pèrdua d’audició severa / profunda, i té la capacitat de desactivar el processament WDRC perquè sigui completament lineal, de manera que emula amb exactitud el so d’uns audiòfons analògics. Incorpora el benefici  de poder activar la reducció de retroalimentació digital i de treballar amb 3 programes diferents.

Ho vols compartir?

Deixa un comentari

La teva adreça de mail no es farà pública.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.