Dormir amb audiòfons

Vostè pot usar els audiòfons mentre dorm, de forma segura per a la seva condició física i sense haver d’ escoltar cap xiulet provocat per l’ aparell. Anem a explicar com fer-ho.

Una de les preguntes més habituals que fan els futurs usuaris d’ audiòfons durant la primera visita, és si se’ls han de treure per dormir.

Els motius poden ser diversos, des d’ haver de cuidar un infant per la nit, fins a minimitzar la molèstia dels acúfens, per poder descansar correctament.

Els objectius de la programació dels audiòfons durant la nit han de ser diferents als de la programació diürna. Si durant el dia, els objectius seran els de maximitzar l’ audibilitat i la discriminació de les veus i els sons, durant la nit haurem d’ estar pendents de l’eliminació de qualsevol tipus d’ inestabilitat (retroalimentació acústica o xiulets), procurant mantenir una audibilitat bàsica.

Usar audiòfons mentre es dorm és possible

Des del punt de vista de la part física hem de tenir en compte les següents qüestions:

  • Els motlles acrílics convencionals han resultat un impediment per a poder portar els audiòfons durant la nit. La condició de material dur, ha fet que els usuaris d’ audiòfons que han provat d’ usar-los, hagin tingut molèsties alhora de dormir, sobretot els que dormen en posició fetal. El mateix ha succeït amb els audiòfons intrauriculars, doncs la carcassa feta a mida i rígida, provoca la mateixa sensació d’ incomoditat.
  • A partir de la introducció dels tubs fins i de les tulipes de silicona tova en els audiòfons retroauriculars, ha comportat una notable millora en la comoditat dels usuaris, doncs ara el motlle no es clava a l’ orella en el cas de les persones que dormen de costat. Un consell per a les persones que han de portar audiòfon durant la nit, és canviar el motlle acrílic, si és que el necessiten durant el dia, per un  tub fi i tulipa standart alhora d’ anar a dormir. Aquest instrumental es pot demanar perfectament al seu audiòleg protèsic i el seu cost és nul o realment baix. En aquest cas, es requerirà la introducció d’ un segon programa per a poder canviar la programació amb la tulipa, per tal que l’ audiòfon no xiuli.

Des del punt de vista de la part acústica haurem de tenir en compte les següents qüestions:

  • El seu audiòleg protèsic haurà de crear un nou programa manual nocturn. Haurem de desactivar la direccionalitat dels micròfons, fent que els audiòfons actuïn només en format omnidireccional. D’ aquesta manera la retroalimentació disminuirà. Haurem d’ activar també al màxim el sistema d’ antifeedback de l’ audiòfon.
  • En el cas dels usuaris que tenen acúfens, una possible millora és l’ activació del programa de soroll emmascarador de l’ audiòfon. Cal dir que aquesta prestació no està disponible en tots els audiòfons del mercat.
  • El més aconsellable és realitzar un ajust en el centre auditiu, provant les diferents fórmules de guany amb un coixí, per saber si es produeix la retroalimentació.
  • En el cas d’ audiòfons retroauriculars, amb auricular a l’ oïda o amb tub fi amb tulipa, es poden canviar les tulipes abans d’ anar a dormir per unes més oclusives, que minimitzin el feedback.
Ho vols compartir?

Deixa un comentari

La teva adreça de mail no es farà pública.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada