Pèrdua auditiva: exposició continuada als sorolls

Pèrdua auditiva: Exposició continuada als sorollsCada dia gaudim de diferents tipus de sons: els de la naturalesa, la música, una conversa agradable amb un amic, o el riure de la teva parella.

Ara aturem-nos  un moment i pensem en el nostre so preferit. Uns escollirem el so de l’ aigua, d’ altres el cantar dels ocells o potser el tocar d’ un piano. Ara, imagina intentem imaginar que la nostra capacitat d’escoltar aquet so meravellós va minvant fins que es perd gairebé totalment. Això seria un fet evidentment tràgic, que comportaria moltes decepcions i frustracions amb nosaltres mateixos.

Quan una persona pateix una exposició continuada de sons forts a casa, a carrer o a la feina,  les estructures sensibles de l’ oïda interna es poden deteriorar, ocasionant una pèrdua d’ audició de tipus neurosensorial que anirà avançant en el temps.  Aquesta pèrdua d’ audició anirà deteriorant en primer lloc les freqüències agudes, fent que la persona comenci a patir símptomes clars en el seu dia a dia com són:

  • Fer repetir quan la parla es produeix en ambients sorollosos.
  • Haver de pujar el volum de la televisió.
  • Si la conversa no es produeix cara a cara, no entén l’ inici i/o el final de les frases.

La gràfica que mostrem a continuació il·lustra aquesta progressió típica de la pèrdua d’ audició neurosensorial.

En la gràfica podem apreciar que en els casos de les persones que han estat exposades a massa soroll durant 20 anys, comencen a perdre la capacitat d’ entendre les paraules, donat que les freqüències més rellevants per a entendre la parla, són les que es comprenen entre els 500 Hz i els 3.000 Hz.

Malgrat que la majoria de vegades aquesta lesió afecta per igual a una i altra oïda, també ens podem trobar que la pèrdua d’ audició sigui asimètrica, en funció, per exemple, de la posició física en l’ àmbit de feina o en si es dispara amb la dreta o amb l’ esquerre. La pèrdua d’ audició pot ser produïda per un trauma acústic, és a dir, una explosió, un tret d’ escopeta…., afectant de forma desigual les oïdes en funció de la localització on el produeix l’ explosió.

Ho vols compartir?

Deixa un comentari

La teva adreça de mail no es farà pública.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada