Efectes de la pèrdua d’audició en el cervell

Efectes de la pèrdua d’audició en el cervellEls investigadors que estudien els efectes de la pèrdua d’ audició en el nostre cervell, han  determinat que el cervell es reorganitza de manera diferent. Aquesta reorganització també ot estar relacionada amb l’ edat i la demència d’alguns dels subjectes estudiats. Segons la prsentació de la 169a Reunió del “Acoustical Societat d’Amèrica (ASA)” celebrada del 18-22 de Maig de 2015ª Pittsburgh, els investigadors de la Universitat de Colorado suggereixen que la porció del cervell dedicat a l’oïda pot esdevenir reorganitzada, reassignant altres funcions, fins i tot en casos de pèrdues d’audició lleus, i pot jugar un paper important en la decadència cognitiva.

Durant la investigació, es van aplicar principis fonamentals de neuroplasticitat per determinar com el cervell s’ adapta a la pèrdua d’audició, així com les conseqüències d’aquests canvis.

La investigadora Anu Sharma i col·legues seus del “Department of Speech Language and Hearing Science” de la Univesitat del Colorado van utilitzar proves d’electroencefalografia (EEG) realitzades a adults i nens amb pèrdues d’audició de lleus a severes, per entendre com funcionaven els seus cervells respecte a les proves realitzades a persones amb l’ audició normal.

En els casos d’adults amb pèrdues d’ audició lleus (dreta), apreciem una menor activació de la reorganització cerebral  en comparació un adult amb audició normal (esquerre).

Sharma va explicar a l’artícle de l’ ASA que els enregistraments d’EEG s’ obtenen col·locant sensors minúsculs múltiples a la pell, el que permet mesurar l’activitat del cervell  davant dels sons presentats.  Per fer el seu estudi, tant de les simulacions sonores com de les síl.labes presentades a través d’ auriculars, l’objectiu era entendre les respostes a partir de les ones del cervell que s’ originen en a l’ escorça auditiva primària, el lloc més important del processament de la parla i el llenguatge, i a d’ altres àreas del cervell.

En els casos d’adults amb pèrdues d’ audició (dreta), la imatge mostra la reorganització de les porcions auditives del cervell, reclutades, ara, pels patrons de processament visual. Aquest fet no es dona en casos amb audició normal (esquerre).

Els investigadors  han descobert que les àrees del cervell responsable en processar la visió o el tacte exerceixen una funció de reclutament de la part auditiva. Això es produeix per compensar la manca d’estimulació de les zones que pròpiament corresponen a l’ audició.

Ho vols compartir?

Deixa un comentari

La teva adreça de mail no es farà pública.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada