Pèrdua d’audició i salut mental

Audició i salut mental Audiòfons barcelonaDiversos estudis apunten al fet que l’ audició està estretament vinculada a la salut mental de les persones.

És bastant obvi que la pèrdua d’audició afecta la vida de les persones que la pateixen. Entendre els objectius d’un projecte d’empresa o prendre notes durant una conferència pot resultar complexa si hi ha dificultat en processar les paraules.

No obstant això, l’ús d’audiòfons pot ajudar a millorar la seva salut mental i qualitat de vida en general. Un estudi recent realitzat per l’Hospital Universitari Sant Ignasi a Colòmbia va descobrir que la qualitat de vida de les persones majors de 60 anys era millor per a les que, malgrat tenir pèrdua auditiva, utilitzava audiòfons, en comparació amb els que tenien trastorns de l’audició i no els utilitzaven.

Un altre estudi de l’Institut de Psicogerontologia a Alemanya va descobrir que les persones amb pèrdua auditiva que utilitzen audiòfons experimenten un augment de la seva productivitat diària. Les persones que utilitzen els seus audiòfons per a fer diverses tasques de la seva vida quotidiana reporten sentir-se satisfets amb el seu dispositiu, i millorar la seguretat personal en la seva vida social.

Audiòfons per a diferents tasques

Moltes persones que tenen pèrdua auditiva tenen intenció d’adquirir els audiòfons quan sigui absolutament necessari i no hi hagi altre remei.  El que desconeixen és que un cop s’aconsegueix l’hàbit d’usar-los en el dia a dia s’aprecia la utilitat real que tenen.

Hem de tenir en compte els beneficis que comporta començar a usar els audiòfons en el moment en què apareix la pèrdua auditiva. La ràpida intervenció evita que el nostre cervell oblidi com usar el so, i fa que els audiòfons siguin més efectius en les diferents situacions.

Pèrdua d’audició i salut mental

La pèrdua d’audició pot afectar molts aspectes de la vida, i això es fa evident en contextos socials. Demanar-li a algú que repeteixi el que acaba de dir dues o tres vegades pot resultar molt cansat per totes les parts i pot generar que la persona amb pèrdua d’audició se senti cohibida. Tanmateix, les persones que tenen pèrdua d’audició poden trobar-se aïllades al no entendre en ambients amb vàries persones parlant a la vegada.

Un estudi de 2014 de l’Institut Nacional de la Sordera i altres trastorns de la comunicació va trobar que les persones amb problemes auditius menors de 70 anys tenien més probabilitats d’experimentar depressió de moderada a greu en comparació amb les persones que no patien pèrdua d’audició. Un altre estudi publicat en el mateix any mostra que el comportament de les persones de la tercera edat amb pèrdua d’audició tendia a ser més introvertit i reservat.

Hi ha evidències substancials que demostren que la pèrdua d’audició també pot jugar un paper important en la demència, segons un estudi de 2011 de Johns Hopkins que demostra que fins i tot un cas lleu de la pèrdua d’audició pot augmentar el risc de contraure la malaltia.

Ho vols compartir?

Deixa un comentari

La teva adreça de mail no es farà pública.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.