La salut auditiva del caçador

Protección audición cazadores Audiopacks audífonos barcelonaAl llarg dels temps, ben segur tots hem sentit, i alguns per desgràcia viscut, diferents relats que narren accidents de tot tipus succeïts amb les armes de caça.

L’exercici d’aquesta activitat suposa la necessitat de manipular armes i, en conseqüència, ha de ser considerada com una activitat de risc. Tot caçador ha de ser conscient de les mesures de seguretat que han de ser preses per evitar aquests accidents. Malauradament en la majoria dels casos, es tracta d’errors humans, que en ocasions tenen conseqüències lamentables.

Un dels problemes que està directament relacionat amb l’ús d’armes durant la caça es el traumatisme d’oïda, una dolència bastant comuna entre caçadors i tiradors, que hem de conèixer i prevenir.

¿Què és el traumatisme d’oïda?

El traumatisme d’oïda es un dany físic que es produeix quan rebem un impacte d’ones que sobrepassen la capacitat d’absorció i neutralització de les estructures anatòmiques.

Els alts nivells sonors poden deteriorar les cèl•lules auditives que es troben en la nostra oïda interna. El so fort i perllongat pot destruir-les de forma irreversible, la qual cosa provoca una pèrdua d’audició que s’anirà manifestant de forma gradual, indolora i invisible però permanent.

Quan els usuaris acudeixen al camp de pràctiques de tir, resulta habitual que porti protectors d’oïdes com un element més de l’equip; en canvi, quan es tracta d’anar a caçar, som menys previnguts a l’hora de protegir les oïdes. I no ens adonem que amb cada tret l’audició s’està deteriorant, ja que el dany causat per l’exposició al soroll dels trets es produeix de manera gradual.

Hem de ser conscients que durant el desenvolupament de la caça, el traumatisme d’oïda pot produir-se bé per un tret que s’efectuï prop de la persona que rep la detonació, o bé per la repetició de trets (el que més afectarà a les nostres oïdes són els calibres gruixuts o els mitjans utilitzats en armes de canó curt).

Els danys produïts dependran de la intensitat de la detonació, així com de la susceptibilitat individual, de l’edat de la persona i de l’exposició anterior a sorolls menys intensos que conformen el que es denomina fatiga auditiva prèvia.

Qualsevol caçador amb les seves capacitats auditives disminuïdes suposa un seriós risc per a ell, per als seus companys i fins i tot per als gossos, perquè no escoltarà els avisos ni les trucades.

Prevenció del traumatisme d’oïda

La pèrdua auditiva causada per l’exposició al soroll d’armes és pot prevenir fàcilment, només hem de ser molt conscients de la necessitat de protecció.

Al nostre gabinet trobarà tota una gamma de protectors auditius en funció de la seva necessitat concreta. Com qualsevol altra mesura de protecció, no convé que tractem d’estalviar en la compra d’aquests productes, havent de decantar-nos sempre per aquell que ens ofereixi la millor i més completa seguretat per a les nostres oïdes.

A més a més, per a aquells que necessiten poder sentir bé durant una cacera i alhora estar protegits del soroll de les armes, existeixen també protectors especials que, encara que el seu preu és una mica elevat, compleixen la seva missió a la perfecció.

Ho vols compartir?

Deixa un comentari

La teva adreça de mail no es farà pública.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada