El Barotrauma d’oïda

El Barotrauma d'oïda audiopacks barcelonaEl barotrauma es una lesió produïda a l’oïda mitjana com a conseqüència dels canvis de pressió existents en el medi, ja que es produeixen variacions violentes de pressió que actuen sobre el timpà i la caixa timpànica. Normalment succeeix per variacions brusques de la pressió atmosfèrica, encara que en els casos dels submarinistes es degut al canvi de pressió de l’aigua.

La trompa d’Eustaqui regula la pressió existent a l’oïda mitjana, igualant-la amb la pressió de l’oïda externa, de forma que la cadena tingui la màxima mobilitat. Si la trompa d’Eustaqui no compleix de forma correcta la seva funció per qualsevol disfunció, o si els canvis de pressió son molt bruscos, com passa durant una caiguda amb paracaigudes, en aviació o bussejadors, les pressions no arriben a equilibrar-se i l’oïda mitjana es va sotmetent a pressions positives o negatives, creant-se una lesió per traumatisme (barotrauma).

Trauma per pressió negativa

En aquesta situació les parets de la caixa timpànica estan exposades a la seva succió i el timpà es va enretirant cap a l’interior de la caixa timpànica. Mentre de les parets de les mucoses cap a la cavitat timpànica es crea es va creant una espècie de suor.

Trauma per pressió positiva

Davant d’una pressió positiva, les parets de la caixa estan sotmeses a empènyer i la membrana timpànica s’esbomba cap al conducte auditiu extern, si aquest es suficientment intens es pot arribar a produir una trencadissa de la membrana timpànica.

Símptomes

El barotrauma pot desencadenar en dolor i sensació de plenitud a les oïdes, pot donar lloc a l’aparició d’acúfens i hipoacúsia, sensació d’eco amb la pròpia veu i, en cas de perforació de la membrana timpànica, dolor d’oïda intens i inclús otorràgia.

Ho vols compartir?

Deixa un comentari

La teva adreça de mail no es farà pública.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.