Què passa si tinc cera a l’oïda?

tap de cera neteja usuari audiofonsLa cera està en molts casos considerada com una molèstia que cal eliminar, tot i que realment es tracta d’un dels mecanismes funcionals més enginyosos del nostre cos.

Els usuaris d’audiòfons han de tenir especial cura amb la cera, donat que es un dels enemics més nocius dels audiòfons, i hauran d’estar més pendents d’acudir a l’otorrinolaringòleg perquè la cera no origini cap avaria.

La cera que es troba dins el nostre conducte auditiu és una mescla de secrecions de les glàndules sudorípares, descamacions epitelials, pels i pols entre d’altres) produïda per les nostres oïdes de forma natural, que té entre altres funcions: la neteja de les oïdes, protecció, lubricació i proporcionar certs components antibacterians. Es produeix en el terç exterior del conducte auditiu extern (CAE), corresponent a la part cartilaginosa.

Quines funcions realitza la cera?

El cerumen és bo en quantitats normals, donat que serveix com a agent de neteja del conducte auditiu extern (CAE), realitzant les següents funcions:

1. Captura d’insectes i evita que els objectes entrin a l’oïda i ocasionin danys a les estructures internes profundes del canal auditiu (ajuda a filtrar la pols, evita l’entrada d’objectes petits, protegint la part interna del canal).

2. Lubricació del canal auditiu per evitar la dessecació, picor i cremor en la pell.

3. Protegeix d’infeccions davant d’una sèrie de bacteris i fongs mitjançant propietats antibacterianes.

4. Acte-neteja del CAE movent de forma constant i a poc a poc el cerumen i la brutícia fora de l’oïda. Aquest procés de transport constant ve assistit per la masticació i el moviment de l’articulació temporo-mandibular.

5. Manté l’equilibri àcid del CAE (normalment pH al voltant de 6,1).

A continuació us oferim unes pautes per a la cura de les nostres oïdes:

1. Netejar les oïdes per dins, no només per fora. si t’endreces amb la tovallola o l’aigua i sabó has de saber que encara que sigui un mètode aconsellat i inofensiu (ja que aconsegueix l’assecat extern de l’oïda i la higiene estètica), aquest mètode no és suficient. No evitem que tornin a sortir les restes de cera que romanen en el conducte auditiu extern de l’oïda i la formació de taps a llarg termini.

2. Usar difusors d’aigua marina que estoven el tap de cera i l’elimina. el mètode més aconsellat són els difusores d’aigua marina ja que aconsegueixen netejar les nostres oïdes per fora i per dins, en la part més profunda de l’oïda externa.

3. No pressionar la cera cap a dins, ni introduir útils punxants. Amb això només s’aconsegueix introduir brutícia, provocar infeccions i pressionar la cera cap a l’interior.

4. No utilitzar mai els bastons de cotó. Perquè el que aconsegueix és compactar i introduir el cerumen cap al fons de l’oïda externa i és més difícil la seva extracció. Són el nostre major enemic a l’hora de provocar certes patologies auditives, arribant a produir pèrdues d’audició, ferides, infeccions i perforacions.

Ho vols compartir?

Deixa un comentari

La teva adreça de mail no es farà pública.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.