Els implants actius d’oïda mitjana

Els implants actius d'oïda mitjanaEls implants d’oïda mitjana, son dispositius electrònics que s’implanten de forma total o parcial a l’oïda mitjana del pacient, per mitjà de cirurgia, amb l’objectiu de provocar vibracions a la cadena ossicular i d’aquesta forma estimular l’oïda interna.

A l’actuar aplicant energia mecànica directament sobre els ossos de la cadena ossicular, la transmissió de l’energia es més eficient i amb menor distorsió, donat que amplien els moviments de la cadena ossicular, dins d’uns marges de seguretat aconseguint estimular directament l’oïda interna i evitant els fenòmens de distorsió, provocats per l’estimulació acústica aplicada al conducte auditiu extern como en el cas dels audiòfons convencionals.

El rang de freqüències sobre el que actuen, depenen del model, està comprès entre els 400 Hz i els 10 KHz, tot i que la màxima eficàcia es dóna a les freqüències de la parla. En relació al guany auditiu els implants poden generar intensitats de sortida de fins a  115 dB SPL, el que permet el seu ús per al tractament d’hipoacúsies amb graus de moderada-severa.

Un implant d’oïda mitjana bàsicament està format per un micròfon, un processador de so, una bateria, una unitat receptora i un transductor. Els diferents sistemes d’implants auditius es poden classificar segons els transductor emprats, concretament en 3 grups:

Piezoelèctrics: Utilitzen les propietats de certs materials, com les ceràmiques, que tenen la capacitat de deformar-se quan se’ls hi aplica una corrent elèctrica. Aquesta deformació serà l’estímul mecànic per la cadena ossicular.

Electromagnètics: Fan servir un imant i una bobina generadora d’un camp elèctric. L’imant s’incorpora a la cadena ossicular, a la membrana timpànica o a la finestra rodona. La bobina a l’activar-se a partir d’una senyal acústica, genera un camp magnètic que provocarà el desplaçament de l’imant, el qual posarà en moviment la cadena ossicular i estimularà l’oïda interna.

Electromecànics: Aquests transductors son una variació dels electromagnètics, que uneixen la bobina i l’imant per tenir un millor control de les fluctuacions d’energia i transmeten la vibració a la cadena ossicular mitjançant un sistema mecànic.

Ho vols compartir?

Deixa un comentari

La teva adreça de mail no es farà pública.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.