Desordres auditius: l’agnòsia auditiva

audiopacks audiologia agnosia auditiva logopediaL’agnòsia auditiva és un desordre auditiu de tipus central que es manifesta principalment per la incapacitat per reconèixer o diferenciar sons. No es tracta d’un defecte de l’audició, sinó d’una incapacitat del cervell per processar els significats dels sons.

És una alteració de la “ruta” del cervell. Les persones amb agnòsia auditiva són físicament capaces de sentir els sons i descriure’ls utilitzant termes no relacionats amb ells, però no són capaços de reconèixer-los. Poden descriure les característiques dels sons del seu entorn, però tenen dificultats per identificar-los de forma correcta.

Per exemple, podrien descriure el so d’un motor que arrenca com alguna cosa que s’assembla al rugit d’un lleó, però no serien capaços d’associar aquest so amb «cotxe» o «motor».

L’agnòsia auditiva és causada per un dany en les escorces auditives secundària i terciària del lòbul temporal del cervell.

Tipus d’agnòsies auditives

Existeixen diversos tipus d’agnòsies auditives, cadascuna d’elles amb unes característiques específiques, i que responen a lesions en diferents àrees cerebrals.

Les agnòsies per a sons de contingut verbal són aquelles en les quals el pacient té dificultats per percebre i interpretar correctament els estímuls auditius de tipus lingüístic. Hi ha tres tipus principals:

  • En l’alteració cortical de l’audició o trastorn cortical auditiu, provocada per l’afecció de l’escorça auditiva primària. Existeixen problemes per percebre, reconèixer i interpretar tant els estímuls verbals com els no verbals.
  • Quan la gravetat del trastorn és tal que impedeix el correcte processament de qualsevol tipus d’estímul auditiu, es parla de sordesa cortical. Aquest trastorn sol presentar una etiologia vascular i afecta gairebé sempre a les escorces auditives de tots dos hemisferis.
  • L’agnòsia auditiva verbal, o sordesa verbal pura es caracteritza per la impossibilitat de comprendre paraules. Els afectats per aquest trastorn són capaços de comunicar-se mitjançant el llenguatge de signes, i poden comprendre les paraules escrites. També es troba conservada la capacitat de parlar, així com la d’extreure el significat de la comunicació no verbal, com per exemple, el llenguatge corporal. Aquesta classe d’agnòsia auditiva és causada per lesions en l’hemisferi esquerre del cervell, concretament en el lòbul temporal i l’àrea de Wernicke.

– L’agnòsia auditiva no verbal, o agnòsia auditiva per als sons és una incapacitat per processar qualsevol tipus de so ambiental no verbal (incloent-hi sorolls industrials, d’animals, etc).

– La amusia és la incapacitat per reconèixer la música. El terme “amusia” cobreix un ampli espectre: des d’aquells casos en els quals simplement existeix un dèficit de la capacitat rítmica, fins a aquells casos en els quals hi ha una deterioració generalitzada de la capacitat de processament musical. Els pacients més afectats per aquest tipus de trastorn perceben la música com a simple soroll.

– En les agnòsies paralingüístiques està alterada la capacitat d’interpretar correctament aspectes afectius com l’entonació, el volum o el ritme. El pacient no és capaç d’extreure la informació emocional del discurs aliè. També se li denomina agnòsia auditiva afectiva. La fonoagnosia, per la seva banda, consisteix en la incapacitat per reconèixer veus familiars (l’equivalent auditiu a la prosopagnosia, de caràcter visual). Aquestes afeccions semblen estar relacionades amb lesions cerebrals a les àrees temporals i parietals de l’hemisferi dret.

Si vols conèixer més informació sobre desordres auditius fes clic aqui.

Ho vols compartir?

Deixa un comentari

La teva adreça de mail no es farà pública.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.