La contaminació acústica

La contaminació acústica, es produeix quan hi ha un so per sobre del que considerem normal.

El soroll al que es refereix la contaminació acústica és aquell so molest i excessiu provocat principalment per les diferents activitats diàries quotidianes com per exemple: les fàbriques, el tràfic, les discoteques, trens o  d’altres.

Els sons majors de 65 decibels sobrepassen els nivells màxims que estableix l’Organització Mundial de la Salut (OMS) com a normals per a l’ésser humà.

L’exposició a aquests elevats sorolls produeix diferents efectes negatius en les persones que la pateixen:

Efectes psicològics: els més habituals són l’estrès, l’insomni i la irritabilitat.

Efectes físics: l’organisme es veu alterat davant l’excés de soroll: el pols i la respiració s’accelera, la pressió arterial augmenta, es produeixen problemes gàstrics i neuromusculars com a dolor, la nostra visió nocturna disminueix, tenim més problemes per dormir el que porta a la fatiga i aquesta a la disminución de defenses i la possibilitat de contreure malalties infeccioses.

audiopacks audiologia audiofons barcelona contaminacio acustica

Efectes socials: els més habituals son l’aïllament i la falta de comunicació.

Però sens cap mena de dubte el més important és la pèrdua d’audició que es dóna després de l’exposició a un soroll excessiu. L’exposició a aquests sons excessius pot danyar les estructures de l’oïda interna causant el que es coneix com a pèrdua d’audició induïda pel soroll.

Aquesta pèrdua d’audició de vegades no és detectada de forma immediata per la persona. Però en qualsevol cas serà una pèrdua neurosensorial, ja que l’efecte directe del soroll sobre l’oïda és danyar les cèl·lules ciliades impedint que puguin recollir i transmetre els sons i enviar-los al cervell.

El cos humà té una important capacitat d’adaptació a l’entorn, per això en les persones que sofreixen sorolls excessius de forma continuada el seu cos s’adapta, habituant-se a això a costa de perdre capacitat d’escolta.

Per tot l’exposat és molt important protegir les nostres oïdes amb protectors auditius en les situacions en les quals es donin sons excessius com en certs treballs o en esdeveniments amb sorolls elevats.

Ho vols compartir?

Deixa un comentari

La teva adreça de mail no es farà pública.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.