audiopacks audiologia llenguatge hipoacusia lenguaje screening infantil

Hipoacúsia i llenguatge

La Hipoacúsia comporta alteracions en l’adquisició del llenguatge, veurem a continuació en quins casos es produeix.

Les pèrdues auditives unilaterals  afecten bàsicament la localització, és a dir la detecció de la font sonora i generaran també afectacions de caràcter social, però no comportaran dificultats en el desenvolupament del llenguatge ni la lectoescriptura. No obstant això, si que podrem trobar dificultats en el desenvolupament del llenguatge i en la lectoescriptura en casos de persones amb pèrdues d’audició binaurals. Així mateix,  perjudicarà les relacions socials de l’afectat amb el seu entorn.

Les repercussions de les pèrdues d’audició van a relacionar-se en funció dels següents aspectes:

1. Edat d’aparició i detecció de la hipoacusia. L’edat d’inici d’una tractament efectiu de rehabilitació auditiva, és a dir, adaptació dels audiòfons o de l’implant coclear. Aquest és un aspecte clau que té una influència directa i immediata en el desenvolupament de les capacitats lingüístiques de la persona.

2. El grau d’ hipoacúsia, sent recomanable l’ús de l’implant coclear en casos d’hipoacúsia severa-profunda, on el rendiment de l’implant és clarament superior al dels audiòfons.

3. Estat de les estructures neurosensorials relacionades amb l’audició.

4. La precocitat en la intervenció educativa. Serà també fonamental el treball multidisciplinari entre els pares, els audioprotetistes i el personal educatiu per poder compartir la informació sobre el desenvolupament del nen. Amb una informació compartida, la presa de decisions resulta més eficient i determinant.

4. Característiques individuals del subjecte, tenint en compte les capacitats d’aprenentatge així com el suport de la família.

5. Habilitat dels entorns escolar i familiar per cobrir les necessitats comunicatives, la qual cosa serà determinant per al futur desenvolupament lingüístic.

Afortunadament cada vegada són més freqüents els “screening” auditius en nounats mediantes les proves de Impedanciometria i d’ OAE’s (Otoemissions acústiques transitòries), que es desenvolupen en hospitals privats i públics en els dies immediatament posteriors al part, detectant amb percentatges de fiabilitat molt alts una possible hipoacúsia.

Ho vols compartir?

Deixa un comentari

La teva adreça de mail no es farà pública.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.