La fatiga cognitiva i la pupil·lometria

Un estudi recent a càrrec del Centre de Recerca Eriksholm (Dinamarca) i Oticon, estan utilitzant la ciència de la pupil·lometria, una mesura de la dilatació de la pupil·la ocular, per desenvolupar tecnologia per als audiòfons dissenyada per reduir l’esforç d’escolta i conservar energia perquè les persones amb pèrdua auditiva recordin més del que han escoltat.

Segons Thomas Behrens, cap d’audiologia del centre de recerca d’Oticon, quan les persones s’esforcen escoltant un so, els músculs dels ulls es contreuen i s’alliberen en funció de l’esforç d’escolta. Com més complicada és la tasca, més gran es fa la pupil·la.

La pèrdua d’audició imposa una càrrega en el cervell. És més difícil per al cervell obtenir alguns dels petits detalls en la parla i separar els sorolls en primer plànol dels sorolls de fons.

En la majoria de les situacions socials, com un sopar familiar o menjar en un restaurant, és més difícil per al cervell funcionar perquè hi ha moltes persones parlant i hi ha un altre soroll de fons.


A l’estudi, els investigadors van mostrar com la pupilometria podria usar-se per mesurar la tensió en el poder de processament del cervell quan es tracta d’entendre la parla. Els resultats van permetre mesurar com la tecnologia en els audiòfons no solament redueix l’esforç d’escolta, sinó que també permet a les persones estalviar energia perquè puguin recordar més de la conversa (redueix la càrrega cognitiva).

Els investigadors van informar que a l’estudi (que va incloure a 24 persones), en mirar als ulls als usuaris d’Opn en comparació dels audiòfons Alta2 Pro (models més antics), van veure un 20 % menys d’esforç de comprensió quan intentaven entendre la parla mentre uns altres parlaven. A més, van veure una reducció mitjana en la dilatació pupil·lar màxima del 26% durant la tasca de reducció del soroll del parla usant Opn en comparació d’Alta2 Pro.

Sense l’ajuda d’audiòfons com aquests, les persones amb pèrdua auditiva es cansen fàcilment en aquests entorns i tendeixen a evitar situacions socials. Però aquesta no és la millor solució, perquè les situacions socials estimulen el cervell de moltes maneres bones i funcionen contra l’Alzheimer i redueixen la deterioració cognitiva.

Les situacions socials activen les parts del cervell que necessita per mantenir-se fresc. Uns altres han informat una reducció notable en els seus nivells d’ansietat perquè el dispositiu els dóna la capacitat cognitiva addicional que necessiten per estar més segurs del que estan fent.

Ho vols compartir?

Deixa un comentari

La teva adreça de mail no es farà pública.