audiopacks audiologia pupilometria audifonos audiofons barcelona oticon eriksholm research center

La fatiga cognitiva i la pupil·lometria

En un estudi recent a càrrec del Centre de Recerca Eriksholm i Oticon s’està usant la pupil·lometria com a forma d’avaluació de la fatiga auditiva.

La pupil·lometria és la mesura de la dilatació de la pupil·la ocular. Amb aquesta mesura els investigadors busquen poder desenvolupar tecnologies pels audiòfons que redueixin l’esforç d’escolta i permetin conservar la capacitat cognitiva i millorar la memòria auditiva de les persones amb pèrdua d’audició.

Segons Thomas Behrens, cap d’audiologia del centre de recerca d’Oticon, quan les persones paren esment al so, els músculs dels ulls es contreuen i s’alliberen en funció de l’esforç d’escolta. Com més complexa és la tasca, més es dilata la pupil·la.

La pèrdua d’audició provoca una càrrega al cervell. És difícil pel cervell obtenir els petits detalls de la parla i separar els sorolls en primer plànol dels sorolls de fons.

En la majoria de les situacions socials, com un sopar familiar o menjar en un restaurant, és difícil pel cervell comprendre perquè hi ha moltes persones parlant i hi ha soroll de fons.


En l’estudi, els investigadors van mostrar com la pupil·lometria podria utilitzar-se per mesurar la tensió en la capacitat de processament del cervell quan es tracta d’entendre la parla.

Els resultats van permetre mesurar com la tecnologia incorporada en els audiòfons no solament redueix l’esforç d’escolta, sinó que també permet a les persones estalviar energia perquè puguin recordar més dels missatges de la conversa (redueixen la càrrega cognitiva).

Els investigadors van informar que a l’estudi (que va incloure a 24 persones), en mirar als ulls als usuaris d’Opn en comparació dels audiòfons Alta 2 Pro (models més antics), van veure un 20 % menys d’esforç de comprensió quan intentaven entendre la parla mentre uns altres parlaven. A més, van veure una reducció mitjana en la dilatació pupil·lar màxima del 26% durant la tasca de reducció del soroll del parla usant Opn en comparació d’Alta2 Pro.

Sense l’ajuda d’audiòfons com aquests, les persones amb pèrdua auditiva es cansen fàcilment en molts entorns i tendeixen a evitar situacions socials. Thomas Behrens  puntualitza que evitar situacions socials no és una bona solució, perquè les situacions socials estimulen el cervell de moltes maneres i combaten l’Alzheimer i  la deterioració cognitiva.

Les situacions socials activen les parts del cervell que necessita per mantenir-se actiu. A més  s’ha informat d’una reducció notable en els nivells d’ansietat de les persones amb dificultats auditives perquè l’ajuda auditiva els dóna la capacitat cognitiva addicional que necessiten per estar més segurs en el que estan fent.

Ho vols compartir?

Deixa un comentari

La teva adreça de mail no es farà pública.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.