audiopacks audiologia audifonos audiofons reductores ruido viento reductors soroll vent microfonos microfons

Reductors de soroll de vent

Pensi en la diferència entre so i soroll. Signifiquen el mateix? Poden utilitzar-se indistintament? És el so un soroll desitjat i el soroll un so indessitjat?

El so té connotacions agradables, mentre que el soroll ens suggereix molèsties. El desafiament dels audiòfons, així com de qualsevol dispositiu que utilitzi un micròfon, és com deixar entrar el so sense que ho faci el soroll.

La veritable ironia en el context dels audiòfons i dels micròfons en general, és que el soroll del vent no és ni un so ni un soroll. Es tracta d’un soroll fantasma provocat per la vibració de la membrana del micròfon que procedeix no de les fluctuacions de la pressió sonora, sinó del l’aire.

Per aquesta raó, l’oïda sense audiòfon no percep el vent com un soroll, mentre que els micròfons dels audiòfons sí ho fan. No és necessari que el corrent d’aire sigui important perquè la membrana del micròfon vibri prou com per crear un so fantasma, és a dir, el soroll del vent. Córrer o una suau brisa és suficient per fer que el soroll del vent arribi als micròfons.

Quan hi ha vent, l’entrada d’àudio inclou sovint una mescla de so i de soroll del vent, ja que les membranes del micròfon no distingeixen entre tots dos. Normalment, la reducció del soroll del vent per part dels audiòfons digitals actuals comprèn dues fases de processament seqüencials: detecció i supressió.

La fase de detecció supervisa contínuament l’entrada del micròfon. El soroll que produeix el vent se situa en les freqüències baixes i, per tant, la fase de detecció se centra solament en aquest tipus de freqüències.

Existeixen diferents mètodes per dur a terme la fase de supressió. Els micròfons omnidireccionals són menys sensibles al soroll del vent. Per tant, l’audiòfon pot canviar a aquesta manera quan es detecta soroll del vent. No obstant això, encara que aquest mètode pot proporcionar més comoditat enfront del soroll del vent, també pot comprometre ràpidament la comprensió verbal.

Un altre mètode és detectar quines són les freqüències que es veuen afectades pel soroll del vent i atenuar-les per proporcionar més comoditat a l’usuari. A la pràctica, l’audiòfon duu a terme aquest procés per cada canal de freqüència. Per aquesta raó, quants més canals de freqüència tingui l’audiòfon, millor podrà determinar les freqüències específiques que es veuen afectades pel soroll del vent.

No obstant això, com l’audiòfon no pot diferenciar entre el soroll del vent i els sons reals, aquests últims també s’atenuen als canals de freqüència. Aquesta atenuació afecta a la comprensió verbal. A fi de trobar el nivell de comoditat més adequat per a l’usuari, l’audioprotesista pot ajustar aquests algoritmes perquè siguin més o menys agressius en termes de la supressió.

Ho vols compartir?

Deixa un comentari

La teva adreça de mail no es farà pública.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.