audiopacks audiologia oidos tapados oides taponades tapades audicio

Per què es tapen les oïdes?

De vegades hi ha moments en els quals hem de tapar les oïdes deliberadament, per exemple: per protegir-nos del soroll, per banyar-nos usant un tap per l’aigua, etc. Encara que també, sovint les oïdes es taponen sense haver realitzar cap acció.

Per què el so s’esmorteeix quan no sembla haver-hi res dins del canal auditiu extern? Aquí us detallem quatre de les raons més comunes per les quals les oïdes poden sentir-se obstruïdes.

 

1. Acumulació de cerumen

La creació de cera o cerumen, és la forma que té el cos de protegir l’oïda. La seva consistència enganxosa atrapa la brutícia i uns altres contaminants, actua com un lubrificant i, com de forma naturalment surt del canal auditiu per si mateix, serveix com un agent d’acte-neteja natural. En ocasions, l’expulsió cap a l’exterior pot veure’s afectada i alterar la capacitat d’escoltar al crear un tap a l’interior del conducte auditiu.

Segons l’Acadèmia d’Otorinolaringologia, patir un tap o acumulació de cera important al cae, pot donat lloc als símptomes següents:

 • Sensació d’oïda obstruïda
 • Dolor d’oïda
 • Pèrdua parcial d’audició
 • Tinnitus
 • Olor o secreció
 • Tos

L’única forma de saber-ho amb certesa, i de treure la cera de forma segura de l’oïda afectada, és consultar a un metge (ORL). Tingueu en compte que mai és apropiat intentar treure la cera utilitzant un bastonet. No solament es podria fer malbé el timpà  podria perforar-lo accidentalment o empènyer la cera més profundament al canal.

L’eliminació d’aquest lubrificant protector natural, pot conduir al desenvolupament d’oïdes seques i picor. El millor és deixar que un professional auditiu determini si les seves oïdes necessiten o no una neteja més profunda.

 

2. Fluït dins l’oïda

Els nedadors probablement estiguin familiaritzats amb aquesta condició. No obstant això, fins i tot els no nedadors també poden patir de líquid a l’oïda. El líquid es pot desenvolupar a l’oïda per un parell de raons diferents:

Infecció a l’oïda: els nens i adults que desenvolupen infeccions de l’oïda mitjana poden experimentar una sensació d’oïda obstruïda a causa de l’acumulació de líquid darrere del timpà. Encara que aquesta afecció generalment desapareix per si sola, pot ser dolorosa. Es recomana visitar al metge si hi ha presència de dolor, secreció de líquid o els símptomes persisteixen durant més d’un dia. Els nens menors de sis mesos han de ser vists immediatament.

Nedar o banyar-se: Hi ha moments en què l’aigua pot quedar atrapada dins el conducte auditiu extern, o bé dins  les trompes d’Eustaqui per nedar, banyar-se o en ambients humits. Si succeeix, es poden utilitzar algunes de les tècniques següents per drenar-lo:

 • Inclinar el cap cap als costats i tirar suaument del lòbul de l’orella.
 • Fer la maniobra de Valsalva, sostenint-se el nas apretat i bufant suaument.

 

3. Pressió en els sinus

És possible que estigui familiaritzat amb els conductes nasals i la sensibilitat facial provocada per la pressió del sinus, però també pot causar una pèrdua d’audició temporal. Les cavitats sinusals, son uns espais buits situats en els ossos prop del nas i entre els ulls, al costat del canal auditiu.

Quan s’experimenta una inflamació a les seves cavitats sinusals, pot succeir que les seves trompes d’Eustaqui s’inflin. Quan això passa, la connexió entre l’oïda mitjana i la gola es tanca, la qual cosa exerceix una pressió sobre el timpà i causa la sensació d’obstrucció de l’oïda, o en alguns casos dolor i pèrdua d’audició.

Afortunadament, la majoria de les pèrdues d’audició causades per infecció sinusal, pressió o sinusitis és temporal i l’audició torna a la normalitat una vegada que la congestió nasal desapareix. Encara així, si experimenta dolor o pèrdua sobtada de l’audició a causa de la congestió nasal, consulti al seu metge.

 

4. Dany per soroll

La pèrdua d’audició induïda per soroll és un dels tipus més comuns de pèrdua auditiva neurosensorial. Pot estar present en una o totes dues oïdes que poden haver estat exposades a soroll excessiu durant un llarg període de temps.

Si les teves oïdes se senten obstruïdes o si escolta un xiulet a les oïdes (tinnitus) després d’haver estat exposat a una situació molt sorollosa, és probable que es degui a una exposició excessiva. Encara que aquests símptomes generalment desapareixen en 48 hores, es pot evitar la pèrdua permanent de l’audició prenent precaucions la propera vegada que s’estigui en un ambient sorollós:

 • Fer servir taps per les oïdes o altres dispositius de protecció auditiva (si està a més de 85 dB).
 • Baixar el volum del dispositiu electrònic amb el que estigui treballant.
 • Si no pot protegir la seva audició del soroll o reduir el volum, allunyi’s el més possible d’ell.

 

Abans que comencin els problemes…

Encara que hem cobert quatre de les raons més comunes per les quals les oïdes poden sentir-se obstruïdes, sempre és aconsellable buscar el consell d’un professional de la salut auditiva cada vegada que tingui problemes per escoltar. Desembussar les oïdes a casa usant remeis casolans mai és una bona idea.

Ho vols compartir?

Deixa un comentari

La teva adreça de mail no es farà pública.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada