audiopacks audiologia barcelona peces sordera perdida audicion peixos perdua audicio sordesa

Els peixos no es queden sords

Les cèl·lules ciliades es troben a l’oïda interna i són les encarregades de captar els estímuls auditius. Aquestes cèl·lules moren quan s’exposen a traumes acústics o a substàncies tòxiques i a causa de processos naturals d’envelliment.

Lamentablement, les cèl·lules ciliades dels mamífers adults no tenen capacitat regenerativa, per això la sordesa és una malaltia freqüent en les persones d’edat avançada.

Els peixos, en canvi, sí que són capaços de regenerar les cèl·lules ciliades. Saber a què es deu aquesta capacitat regenerativa obre la finestra a noves línies de recerca en el tractament de la pèrdua d’oïda.

El grup de Biologia del Departament de Ciències Experimentals i de la Salut de la Universitat Pompeu Fabra ha descobert que la via de l’àcid retinoic desencadena la regeneració de les cèl·lules ciliades danyades en els peixos. L’estudi ha estat publicat a la revista científica Journal of Neuroscience.

 

Noves perspectives en el tractament contra la sordesa

Les propietats regeneratives de l’àcid retinoic s’han estudiat àmpliament en òrgans com les extremitats o el cor dels amfibis, a més de ser un component recurrent en les cremes anti-envelliment. No obstant això, la seva funció regenerativa en l’oïda dels peixos es desconeixia fins al moment.

Mitjançant tècniques d’inhibició genètica i farmacològica, l’equip a càrrec de Berta Alsina ha demostrat que aquest àcid és imprescindible per a la regeneració cel·lular de l’oïda interna.

En danyar les cèl·lules ciliades, els investigadors han vist que s’activa la via de l’àcid retinoic, que reprimeix l’expressió dels gens p27 i sox2, components clau en el desenvolupament de les cèl·lules ciliades.

Aquesta repressió permet la generació de noves cèl·lules ciliades per reconstruir l’òrgan sensorial danyat.

Ho vols compartir?

Deixa un comentari

La teva adreça de mail no es farà pública.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada