Estrès i Soroll

Segons el CRAI (Centre de Recursos per a l’Aprenentatge i la Investigació) de la UB (Universitat de Barcelona), la principal conseqüència dels efectes psicològics del soroll és la sensació de desgrat, molèstia i pèrdua de concentració que pot derivar en un quadre d’estrès ambiental. Allò que pot provocar estrès ambiental, no és tant la variable física com l’avaluació que es fa de la situació en la qual aquesta variable es presenta. Aquesta és la idea bàsica de per exemple, el model d’estrès ambiental de Lazarus.

El model desenvolupat per Richard Lazarus (Lazarus, 1966; Lazarus i Cohen, 1977; Lazarus i Folkman, 1984) es centra bàsicament en els processos cognitius que es desenvolupen entorn d’una situació estressant.

Segons V. Gómez (2005), per a l’autor l’estrès és un procés de transacció entre una situació (interna o externa) que posseeix determinades característiques i una persona que valora la situació en funció de les seves pròpies metes, valors, experiència, etc. En el marc d’aquesta perspectiva transaccional, perquè es presenti el fenomen de l’estrès, és important que la persona percebi un desequilibri entre les demandes externes o internes i els recursos que estan a la seva disposició per a superar aquestes demandes.

Segons el CRAI (2019), una variable summament predictora dels efectes psicològics associats a situacions d’estrès és l’actitud que la persona o grup tenen davant la font productora de soroll. Si l’actitud és negativa, és a dir, si la font genera sentiments negatius, és més probable que la situació sigui viscuda com a molesta o estressant

– Si el soroll és percebut com a innecessari
– Si el receptor concep el soroll com a perjudicial per a la seva salut
– Si el soroll s’associa a situacions emocionals negatives com a por, pànic, ira, etc.
– Si existeix sensibilitat o descontentament amb altres aspectes situacionals (ambientals o no) que són conceptualitzats com a estressants.

Altres variables que contribueixen a incrementar els efectes psicològics del soroll són la intermitencia i la imprevisibilitat. Glass i Singer (1972) van estudiar com els sorolls intermitents solen ser viscuts com més agressius que els continuats.

D’altra banda, el soroll sol molestar molt més si la intermitencia és aperiòdica (segona variable), si és més difícil de predir que no si la intermitencia és regular. De fet, el factor d’imprevisibilitat és el més determinant dels efectes adversos. Tant és així que si un soroll passa a ser predictible sense reduir la intensitat, molts efectes disminueixen o desapareixen (CRAI, 2019).

Quan ens exposem a nivells alts de soroll poden provocar trastorns en la salut mental com:

1. Cefalees (mal de cap)
2. Inestabilitat emocional
3. Irritabilitat
4. Agressivitat
5. Símptomes d’ansietat.
6. Depressió
7. Neurosi

A més d’altres símptomes relacionats amb la salut com:

1. Dificultat per a la comunicació oral.
2. Disminució de la capacitat auditiva.
3. Pertorbació del somni i descans.
4. Brunzits i tinnitus, en forma contínua o intermitent.
5. Efectes sobre el rendiment.
6. Alteració del sistema circulatori.
7. Alteració del sistema digestiu.
8. Augment de secrecions hormonals (tiroides i suprarenales).
9. Trastorns en el sistema neurosensorial.
10. Disfunció sexual.
11. Altres efectes

En definitiva, a l’hora d’explicar els efectes més o menys intensos que la persona pot sofrir, el factor determinant serà la capacitat d’afrontament del subjecte davant una situació ambiental sorollosa.

BIBLIOGRAFIA

Gómez, O.V. (2005). Richard Stanlev Lazarus (1922-2002). Revista Latinoamericana de Psicología, 37(1), 207-209. Recuperado de https://www.redalyc.org/pdf/805/80537112.pdf

Centre de Recursos per a l’Aprenentatge i la Investigació (CRAI) 31 de Enero de 2019. Recuperado de http://www.ub.edu/psicologia_ambiental/unidad-4-tema-8-2-2

Centre de Recursos per a l’Aprenentatge i la Investigació (CRAI) 31 de Enero de 2019. Recuperado de http://www.ub.edu/psicologia_ambiental/unidad-4-tema-9-3-2

Glass, D. C., & Singer, J. E. (1972). Urban stress: Experiments on noise and social stressors. New York: Academic Press.

Ho vols compartir?

Deixa un comentari

La teva adreça de mail no es farà pública.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada