audiopacks audiologia perdida auditiva unilateral pau perdua auditiva nens

Pèrdua auditiva unilateral en nens

Al llarg de la dècada de 1970 i fins a principis de la dècada de 1980, els professionals de la salut auditiva sovint van subestimar els efectes potencialment perjudicials de la pèrdua auditiva unilateral (PAU).

El modus operandi prevalent suggeria que una oïda amb audició normal era més que suficient per a donar suport a el desenvolupament típic de la parla, el llenguatge, les habilitats socials i acadèmiques.

Aquesta línia de pensament es va demostrar errònia en 1986 quan Fred Bess, PhD, Anne Marie Tharpe, PhD, i els seus col·legues mostrar-vos que els nens amb PAU eren 10 vegades més propensos a repetir un curs escolar respecte als nens amb audició normal, i a necessitar plans educatius especials.

La falta d’unanimitat de la comunitat científica, així com el fet que no existia un consens professional sobre la forma d’identificar als nens amb PAU va generar recomanacions dispars entre els diferents professionals de la salut. No va ser fins a octubre de 2017, quan Tharpe va presidir la Conferència de Pèrdua Auditiva Unilateral en nens, on es van presentar les recerques realitzades per molts dels principals experts en PAU.

Aquí resumim alguns aspectes destacats de la conferència:

1. PAU en el món real

Dawna Lewis, PhD, ha desenvolupat un impressionant laboratori que permet la simulació d’entorns que els nens comunament troben en el món real (per exemple, a l’aula).

Recentment, va estudiar l’impacte de la PAU en el reconeixement de la parla i les estratègies de comunicació dels nens en entorns complexos.

Lewis va informar que els nens amb PAU tenen dificultats per a entendre la parla en un entorn amb múltiples oradors. Lewis també va notar que la disponibilitat d’informació visual (és a dir, visualitzar el moviment de la boca de l’orador) millora la capacitat de comprensió de molts nens amb PAU.

No obstant això, també va informar que molts nens amb PAU sovint triguen més temps que els seus companys amb audició normal a localitzar a l’orador en un grup petit. Ella va postular que l’esforç necessari per a localitzar al parlant d’interès pot requerir recursos cognitius que podrien afectar negativament la comprensió de la parla.

2. Judith Lieu

Judith Lieu, MD, ha realitzat diversos estudis que examinen les conseqüències de la PAU en el desenvolupament comunicatiu, acadèmic i social dels nens.

En la conferència, Lieu va informar que les conseqüències de la PAU van molt més allà de les dificultats en la localització i la comprensió en ambients de soroll. Els nens amb PAU tendeixen a tenir retards en el llenguatge que es manifesten per primera vegada en la primera infància i persisteixen durant l’adolescència.

Va descriure les troballes de la recerca que mostraven com els nens amb PAU utilitzaven un llenguatge no tan desenvolupat respecte al dels seus germans amb audició normal. A més, va assenyalar que els nens amb PAU tenen més probabilitats de tenir problemes de comportament que els nens amb audició normal. Factors com la pobresa familiar, l’educació dels pares, el coeficient intel·lectual no verbal i el grau de pèrdua auditiva influeixen en els resultats d’aquests nens.

Finalment, va revisar una recerca recent que explorava imatges del cervell per a examinar les diferències entre les respostes fisiològiques dels nens amb PAU i els nens amb audició normal.

Els estudis d’imatges han demostrat que alguns nens amb PAU tenen canvis funcionals en les complexes xarxes neuronals que governen les tasques quotidianes, com escoltar, llegir, etc. Per exemple, en alguns nens amb PAU es mostra la reorganització de certes àrees del cervell perquè els altres sentits compensin aquestes febleses auditives.

3. Podem predir els resultats dels nens amb PAU?

Christine Yoshinaga, PhD, va discutir els factors que van influir en els resultats de 132 nens amb PAU i va informar que els resultats del llenguatge mesurats als 3 anys d’edat no estaven influenciats pel sexe, l’oïda afectada (dret o esquerre), el grau de pèrdua auditiva, la llar, idioma, estat de l’audició dels pares, i ús d’audiòfon.

En contrast, el nivell d’educació de la mare es va correlacionar positivament amb els resultats lingüístics dels nens amb PAU. Yoshinaga va notar que els retards en el llenguatge no es van observar generalment durant el primer any i mig de vida d’un nen, però van sorgir en molts nens entre els 2 i 3 anys d’edat.

En conseqüència, va recomanar que tots els nens amb PAU siguin avaluats per retards als 24 mesos d’edat i que la intervenció es proporcioni segons sigui necessari. Ella va notar que aproximadament la meitat dels nens amb PAU en el seu estudi van mostrar retards en el vocabulari i la comprensió del llenguatge abstracte als 24 mesos d’edat, fins i tot quan estaven inscrits en el programa d’intervenció primerenca de l’estat.

4. La PAU pot generar fatiga

Benjamin Hornsby, PhD, va compartir els resultats d’una recerca que analitza la fatiga en persones amb pèrdua auditiva. La fatiga no està simplement provocada per un alt esforç físic, és un estat d’ànim; complex que està influenciat pels recursos necessaris per a mantenir un rendiment acceptable; en l’atenció i capacitat de comunicació de les persones durant la seva jornada.

Hornsby va observar que la fatiga apareix de manera més intensa si la persona que escolta sent que el seu esforç cap a una meta no val la pena. Les persones amb pèrdua auditiva bilateral han demostrat tenir nivells més alts de fatiga que aquelles amb audició normal.

Hornsby va assenyalar que la recerca sobre el mesurament de la fatiga en nens amb PAU és limitada, però que les recerques preliminars suggereixen que pot ser un element a tenir en compte per a entendre les dificultats de desenvolupament en aquests nens.

5. Comprovant amb CHEO

Elizabeth FitzPatrick, PhD, de l’hospital de nens de l’est d’Ontario (CHEO), va compartir una revisió dels serveis d’audiologia en CHEO per a 108 nens amb PAU de 2003 a 2015. De la nota, ella va informar que l’edat faig una mitjana de d’identificació de nens amb UHL era 5.4 anys d’edat abans de la prova d’audició del nounat i aproximadament 4 mesos després de l’arribada de la prova d’audició universal per a nounats.

La identificació primerenca de PAU presenta als metges l’oportunitat de brindar una intervenció primerenca i possiblement detenir la marea dels dèficits que poden ocórrer. No obstant això, la identificació primerenca de nens amb PAU també obliga els metges a prendre decisions d’intervenció per a una població per a la qual hi ha molt poques evidències sobre l’eficàcia de les opcions d’intervenció disponibles.

En conseqüència, Fitzpatrick va notar que existia un gran retard entre la identificació de PAU (la majoria abans d’1 any d’edat) i l’edat en què es va recórrer a l’amplificació (mitjana = 42.9 mesos). Fitzpatrick també va informar sobre un estudi tangencial que explora els resultats de 38 nens amb PAU. Menys del 40 per cent d’aquests nens van usar sistemàticament l’amplificació immediatament després que es va identificar la pèrdua, mentre que als 4 anys d’edat, només el 46 per cent van usar l’amplificació de manera consistent.

A més, va informar que els nens amb PAU eren més propensos que els seus companys amb audició normal a tenir deficiències en el desenvolupament del llenguatge i dificultats amb el reconeixement de la parla en el soroll.

Desafortunadament, l’ús de l’amplificació no va influir en els resultats auditius i de llenguatge, encara que algunes famílies van afirmar que percebien que l’ús d’audiòfons era beneficiós en situacions del món real. Fitzpatrick va posar l’accent en la necessitat de més estudis a llarg termini que explorin els
resultats dels nens amb PAU i els factors que influeixen en aquests resultats.

6. Llavors, què fem ara?

Marlene Bagatto, AuD, PhD, va resumir les complexitats associades amb determinar si s’ha de recomanar l’amplificació per a aquests casos.

Es va referir a un annex sobre l’amplificació per a nens amb PAU que es va incloure recentment en el Protocol d’Amplificació del Programa d’Ampliació d’Audiències Infantils d’Ontario (versió 2014.01 http://bit.ly/2etmzr1).

Els professionals de la salut auditiva pediàtrica han de consultar aquest valuós recurs que brinda bons consells per a prendre decisions d’intervenció per a nens petits amb PAU.

7. Bones vibracions

Hillary Snapp, PhD, va revisar els avantatges i limitacions potencials dels dispositius de conducció òssia per a persones amb PAU.

Va comentar el fet que l’efecte ombra del cap pot impedir l’accés adequat als components de la parla d’altes freqüències quan el so arriba des del costat de l’oïda més pobre.

Va assenyalar que l’ús d’un dispositiu de conducció òssia en l’oïda més pobre pot millorar el reconeixement de la parla suau que arriba del costat de l’oïda pobra i també pot millorar el reconeixement de la parla en el soroll quan la parla arriba des del costat de l’oïda pobre.

També va esmentar el desenvolupament recent dels mesuraments objectius de verificació de l’oïda real dels dispositius de conducció òssia, una eina que hauria d’incloure’s de manera rutinària en la caixa
d’eines de cada audiòleg pediàtric (Hodgetts i Scollie, 2017).

Finalment, Snapp va discutir sobre la necessitat que els audiòlegs pediàtrics brindin als pacients i les seves famílies informació detallada sobre els avantatges i limitacions de les diverses opcions de tecnologia auditiva disponibles.

8. Són efectius els implants coclears a PAU?

Doug Sladen, PhD, va parlar sobre els pros i els contres de la implantació coclear en nens amb PAU.

La implantació coclear és l’única tecnologia que pot restaurar parcialment la funció auditiva en l’oïda més pobre d’un nen amb hipoacúsia profunda. Sladen va compartir els resultats del seu estudi en curs que està explorant els resultats de 33 adults i nou nens amb PAU. Els nueves nens van ser implantats amb un Implant coclear. Vuit dels nou nens usen els seus IC a temps complet.

Sladen també destaca que la implantació coclear pot millorar la qualitat de vida de les persones amb PAU.

És de destacar que els beneficis dels IC per a nens amb PAU congènita probablement són millors si la implantació es realitza durant el primer o segon any de vida. Per als nens amb una hipoacúsia de severa a profunda, s’ha de considerar ràpidament als IC per a evitar els efectes negatius de la privació auditiva.

Però com molts nens amb insuficiència hepàtica profunda congènita tenen un nervi coclear deficient, ha de realitzar-se una Ressonància magnètica per a avaluar l’estat del nervi coclear abans de la implantació coclear (Otolaryngol Head Neck Surg. 2013; 149 [2]: 318 http://bit.ly/2eudtie).

9. El Sistema Cros

Erin Picou, PhD, va parlar sobre la seva recerca sobre els beneficis dels dispositius de enrutamiento de senyal contralateral (CROS)per a nens amb PAU.

Abans de la seva recerca, la majoria dels estudis que avaluaven els dispositius CROS per a nens amb PAU es van realitzar fa gairebé 30 anys. Específicament, els nens no sempre poden estar asseguts en files mentre escolten al mestre.

En canvi, els seients a les aules d’avui poden organitzar-se en diverses configuracions, i els estudiants sovint treballen en grups petits en lloc d’escoltar al mestre durant tot el dia.

La recerca de Picou va examinar el reconeixement de veu i la comprensió d’històries de nens en edat escolar en una aula simulada en la qual va arribar el senyal d’interès des de múltiples ubicacions. Va informar que tant els sistemes de micròfon remot com els dispositius CROS van millorar el rendiment dels nens en algunes situacions.

En particular, l’ús d’un CROS va millorar el rendiment quan es va enviar el senyal cap a l’oïda més pobre dels nens. En totes les condicions i tasques d’escolta, l’ús d’un dispositiu CROS va permetre una millora petita però constant en el rendiment.

Ella va suggerir l’ús de sistemes de micròfon remot en situacions que involucrin a un orador principal i per als nens més petits que tenen menys probabilitats d’orientar-se cap a l’orador.

També va suggerir l’ús de dispositius CROS a les aules en les quals la participació dels companys és important i per als estudiants majors que rebutgen l’ús d’un sistema de micròfon remot.

10. Donant suport al nen

Cheryl Deconde Johnson, EdD, va donar recordatoris commovedors sobre els  aspectes socioemocionals de la PAU.

Ella va compartir un estudi de cas detallat que va demostrar com els nens amb PAU corren el risc de desenvolupar dificultats en la interacció entre parells i poden estar més inclinats a tenir problemes de comportament a l’escola.

També va assenyalar que alguns nens amb PAU poden tenir problemes amb la baixa autoestima. Existeixen diverses eines i recursos accessibles perquè els professionals de la salut auditiva pediàtrica ajudin a satisfer les necessitats auditives, acadèmiques i de benestar general d’un nen.

Un exemple és la declaració de posició de l’Associació d’Audiologia Educativa http://bit.ly/2espnma sobre estratègies d’intervenció útils per a nens amb PAU.

Si bé no existeix un mètode infal·lible per a predir quins nens amb PAU experimentaran dificultats en el desenvolupament lingüístic, acadèmic i social, la Conferència de Pèrdua Auditiva Unilateral en Nens 2017 http://bit.ly/2ds33tc va brindar actualitzacions molt necessàries sobre l’avaluació i l’administració de solucions per a aquests casos.

Ho vols compartir?

Deixa un comentari

La teva adreça de mail no es farà pública.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.