Discapacitat Auditiva i Salut Mental

La comunicació és una part vital a l’hora de parlar de psicopatologia en persones amb discapacitat auditiva.
Les persones amb discapacitat auditiva presenten diferents competències a l’hora de comunicar-se. L’edat d’inici de la sordesa marca la diferència a nivell comunicatiu, diferenciarem 2 tipus:

1. Prelocutivas: apareix abans de l’adquisició del llenguatge.
2. Postlocutivas: apareix després de l’adquisició del llenguatge.

Cada persona amb discapacitat auditiva té la seva forma preferida per a comunicar-se, alguns opten per comunicar-se en llengua oral, uns altres mitjançant lectura labial i/o mitjançant la Llengua de Signes. A més, moltes persones amb discapacitat auditiva utilitzen ajudes per a l’audició, com poden ser audiòfons o implants coclears.

Malgrat tenir diferents recursos per a comunicar-se, l’accés als estudis superiors és molt complicat per a aquestes persones, en moltes ocasions requereixen la presència contínua d’un Intèrpret en Llengua de Signes i per falta de recursos desisteixen en la continuïtat dels seus estudis. Aquesta situació deriva en l’escassa existència de professionals sords en salut mental (psicòlegs, treballadors socials, etc.).

Les persones amb discapacitat auditiva, com a portador d’una peculiaritat que ho distingeix de la resta de la societat, difereixen de la mateixa, en algunes vivències al llarg de les seves vides. Aquestes vivències no han de ser considerades patològiques ‘per sé’ i per tant, s’ha d’evitar la relació directa entre la sordesa i la malaltia mental.

Un factor comú en les persones amb discapacitat auditiva és l’aïllament en una societat majoritàriament oïdora. El propi aïllament pot ser generador de malalties mentals en aquests pacients.

Les dades de les recents recerques sobre la salut mental en adults sords prelocutivos mostren que aquest col·lectiu té una major probabilitat de ser diagnosticat de trastorns de personalitat, trastorns adaptatius o de comportament i trastorns de somatización. D’altra banda, aquestes recerques indiquen que presenten la mateixa probabilitat de sofrir esquizofrènia, trastorn de personalitat paranoide i depressió.

A continuació exposarem les possibles causes de psicopatologia en persones amb discapacitat auditiva. La literatura esmenta una sèrie de característiques cognitives i emocionals pròpies, que comencen en el naixement i que influiria a l’hora de patir una malaltia mental.

1. Manques en el vincle pares-fill/a: Moltes de les dificultats emocionals i conductuals poden derivar-se de les dificultats en l’elaboració d’un vincle pares-fill/a. De fet, la primera vivència d’aïllament ocorre en la pròpia família, ja que el 90% de les persones sordes neixen de pares oïdors.

2. Dificultats d’interacció: Les dificultats en el desenvolupament d’habilitats socials es produeixen des de primerenca edat, tant dins de la família com en l’entorn social del nen/a. En aquest cas la barrera comunicativa juga un paper crucial.

3. Desenvolupament social i emocional: La deprivación conversacional dels nens sords tindrà implicacions en el desenvolupament d’una adequada competència cognitiva-social. Aquesta deprivación afecta i retarda el desenvolupament de la teoria de la ment i l’alfabetització emocional, la qual cosa genera dificultats per a posar-se en el lloc dels altres, també per a adonar-se dels estats psicològics i intencions dels l’altres.

4. Sobreprotección parental o “sobrecontrolcomportamental”: La falta de percepció objectiva per part de la família de les possibilitats reals del seu fill o filla indueix a limitar la seva autonomia i, per tant, dificulta el seu desenvolupament. Tant la sobreproteccióncom la falta d’explicacions poden relacionar-se amb alguns dels trets sovint descrits com a característics de la personalitat dels sords: falta d’autonomia i independència, caràcter impulsiu, accions poc meditades i no planificades.

5. Errors de diagnòstic: L’exploració psicopatològica ha de ser realitzada en el registre de comunicació habitual del pacient. La forma d’expressar els seus problemes psicopatològics és també diferent, a causa de la diferent estructuració del llenguatge. Els problemes de comunicació o l’absència de comunicació directa entre el pacient i el professional es correlaciona tant amb infradiagnòstic com amb sobrediagnòstic. D’altra banda, no comptem amb test psicomètrics adaptats i validats en població sorda, la qual cosa dificulta l’avaluació neuropsicològica.

En definitiva, creiem necessari el coneixement de les característiques culturals pròpies dels sords i de la seva comunitat a l’hora de realitzar un diagnòstic, ja que es pot caure amb certa rapidesa en errors, creant estigmatitzacions innecessàries a un col·lectiu bastant castigat i oblidat per la nostra societat.

Ho vols compartir?

Deixa un comentari

La teva adreça de mail no es farà pública.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada