audiopacks audiologia primera ayuda ajuda auditiva

La primera ajuda auditiva

Quan els usuaris i/o professionals d’avui dia pensen en ajudes auditives, probablement els vénen al cap imatges de diminuts audiòfons electrònics, audiòfons d’ancoratge ossi i implants coclears.

Aquests són alguns dels tipus d’ajudes modernes per a persones amb pèrdua d’audició. No obstant això, pot ser que de vegades un pensi: ¿quins tipus d’ajudes auditives existien abans dels dispositius electrònics?

Les ajudes auditives tenen com a missió recollir i amplificar el so, amb l’objectiu final de transmetre el so a l’oïda humana i millorar la comprensió de la parla. Històricament, les ajudes auditives es divideixen en dues categories: mecànica i electrònica.

Los dispositius mecànics no depenen d’una font externa d’energia per ajudar en la conducció de so. Els éssers humans van ser notablement enginyosos i van adoptar elements fàcils de trobar per usar-los per millorar l’audició, com ara: una banya d’animal, una petxina de mar trencada, una fulla de figuera gran enrotllada o qualsevol element que servís per concentrar l’energia del so a través d’un camí cap a l’oïda.

Los dispositius electrònics es van introduir a principis del segle XX amb l’Akoulallion (del grec: “escoltar” i “parlar”) produït per la Companyia Akouphone als Estats Units. Aquest audiòfon (model de taula) amb bateria, feia servir un micròfon de carboni i podia connectar-se a fins a tres parells d’audiòfons al mateix temps. Des de llavors, les ajudes auditives han fet servir, transistors, circuits integrats, microprocessadors i diverses tecnologies digitals que proporcionen beneficis acústics significatius per la comprensió de la parla.

Tot i això, la primera ajuda auditiva coneguda, no és mecànica ni electrònica. Es tracta de la mà humana. Les nostres orelles estan dissenyades per ajudar a capturar els sons, però de vegades les orelles necessiten ajuda. Quan es col·loca la mà darrere de l’orella (en forma de paràbola), la mà actua com una pala estesa que permet augmentar una varietat de sons.

 

El guany acústic

La mà darrera de l’orella pot servir per a un altre propòsit, com un senyal visual per als oradors. Aquest senyal visual no verbal de la mà, alerta als parlants perquè parlin més fort. Però, quins són els beneficis de la comprensió i el guany acústica a l’utilitzar la mà?

Tal com s’ha estudiat, hi ha dues regions espectrals amb guany acústic significatiu (1-3 KHz i 5-8 KHz). El guany en aquestes regions presumiblement reflecteix les ressonàncies del buit format per l’estructura “pinna + mà”.

El guany acústic a la regió de freqüència de 1-3 KHz, pot ser molt útil per la comprensió de la veu, variant aproximadament de 7 a 17 dB.

 

La comprensió de la parla

Quin és el benefici pel que fa a la comprensió de la parla al posar la mà a l’orella?

Es va comprovar que l’ús de la mà darrera de l’orella millora el nivell de la pèrdua de SNR (relació senyal/soroll) a 3,6 dB . L’efecte de la mà fa dues coses: augmenta de manera efectiva la superfície de recol·lecció més enllà de la del pavelló auricular i atenua el so des de la part posterior de l’oient.

Encara que aquests sistema està més limitat que les ajudes tecnològiques actuals, l’ús de la mà segueix sent un dispositiu universalment conegut que està disponible per a la majoria dels oients i situacions.

Ho vols compartir?

Deixa un comentari

La teva adreça de mail no es farà pública.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada