TCC per al Tinnitus

La Teràpia Cognitiu Conductual (TCC) és un dels conceptes més importants de la psicologia aplicada, ja que permet abordar problemàtiques molt diverses aplicant tècniques que compten amb aval científic.

En què es basa la TCC?

La TCC es basa en dos vessants de la Psicologia, la primera és el Conductisme amb una metodologia exhaustiva i vinculada directament al mètode científic. Aquest fet, permet que la TCC es pugui valorar de forma objectiva. La segona és la Teràpia Cognitiva, la idea principal de la qual és que les persones pateixen per la interpretació que realitzen dels successos i no per aquests en si mateix. És a dir, s’encarrega dels processos mentals inobservables directament.

Aaron Beck es considera un dels autors de la TCC tal com la coneixem avui. Beck va aplicar la Teràpia Cognitiva a la depressió. El model de Beck es basa en la reestructuració cognitiva que consisteix a emprar estratègies que modifiquin la manera d’interpretació i valoració subjectiva dels fets i situacions que viu el pacient. L’objectiu principal és alterar els esquemes de pensament desordenats i que la persona es vegi a si mateixa i al seu entorn de forma més realista i adaptativa.

El model general de la TCC es coneix com el model A-B-C. Un dels procediments més importants en la TCC és la identificació d’una creença o pensament automàtic. Un pensament automàtic sorgeix espontàniament en resposta a una situació específica. Beck va descobrir que, en pacients deprimits, els pensaments poc realistes i negatius subjeuen a la depressió. Tals pensaments sorgeixen automàticament, per la qual cosa els individus afectats tendeixen a acceptar-los com a veritables (Beck, 2011).

Modelo ABCQuines problemàtiques pot tractar la TCC?

Beck va aplicar la TCC a la depressió, però aquest tipus de teràpia es pot aplicar a diferents trastorns com l’ansietat, l’insomni i el dolor crònic. Alguns d’aquests trastorns poden aparèixer com a conseqüència del tinnitus.

Els pacients avaluen el tinnitus com a nociu, generant un estat d’ansietat. A més, el tinnitus és impredictible, i el pacient sent que no té cap control (Zenner et al, 2006). Hallam, et al. va assenyalar que el tinnitus pot ser el resultat d’una atenció excessiva. Jastreboff amb el seu model neurofisiològic d’acúfens, relaciona el tinnitus amb factors emocionals, aquí és on entra la TCC per a tractar aquests pensaments i emocions del pacient.

Igual que els pacients depressius, alguns pacients amb tinnitus tenen pensaments irreals i negatius sobre el tinnitus. La TCC s’encarrega d’identificar aquests pensaments automàtics negatius i reemplaçar-los per pensaments més realistes i adaptatius (reestructuració cognitiva).

Tinnitus i TCC

Els acúfens es defineixen com la percepció auditiva d’una xiuletada o brunzit sense estimulació externa. El tinnitus afecta entre el 5% i el 15% de la població. L’1% d’aquesta població pateix de tinnitus constantment. Pot arribar a afectar a gairebé tots els aspectes de la vida. La TCC és una de les millors opcions per a tractar el tinnitus.

El tractament del tinnitus es pot classificar en dos tipus:

  1. El tractament de la percepció del tinnitus: l’objectiu del qual és eliminar o reduir la seva percepció, com per exemple el tractament amb so i la teràpia de reentrenament del tinnitus.
  2. El tractament de la resposta al tinnitus, que se centra en l’efecte del tinnitus en la vida del pacient. Aquest tipus de tractament té com a objectiu reduir l’angoixa, depressió i ansietat causada pels acúfens.

No obstant això, cap d’aquests tractaments ha demostrat ser la cura per al tinnitus.

Hallam i Sweetow van introduir la TCC en la dècada dels 80 com a mètode de teràpia per al tinnitus. Al llarg d’aquestes dècades, s’ha tingut l’oportunitat de realitzar diferents estudis que han anat demostrant el valor d’aquest enfocament.

L’objectiu principal de la TCC és ajudar els pacients amb tinnitus a enfrontar-se a les dificultats que se’ls presenta en la seva vida quotidiana, emprant la construcció de pensaments positius i realistes sobre la situació. És important remarcar que l’objectiu no és reduir les característiques acústiques, com el volum o el to, sinó reduir el malestar generat pel tinnitus com l’ansietat, l’insomni i/o depressió.

Efectivitat de la TCC sobre el tinnitus

L’estudi de 2005 realitzat per Rief et al. va trobar una millora significativa en les molèsties del tinnitus i una reducció en l’angoixa emocional en el grup de tractament amb TCC.

En general, els resultats de revisions fiqui-analítiques han demostrat que la TCC és eficaç per a alleujar molèsties causades pel tinnitus, a més de tenir efectes positius sobre altres símptomes emocionals. No obstant això, hem de recordar que no han trobat un efecte significatiu en el volum dels acúfens (Hesser et al., Martínez-Devesa et al., Andersson et al.).

Per tant, podem concloure que la TCC és la teràpia més adequada per a persones que pateixen tinnitus i a més mostren una simptomatologia psicològica determinada (ansietat, insomni, depressió).

 

BIBLIOGRAFÍA

Andersson G, Lyttkens L. A meta-analytic review of psychological treatments for tinnitus. Br J Audiol. 1999;33:201–210. [PubMed] [Google Scholar]

Beck JS. Cognitive behavior therapy: basics and beyond. 2nd ed. New York: Guilford Press; 2011.[Google Scholar]

Hallam RS, Jakes SC, Chambers C, Hinchcliffe R. A comparison of different methods for assessing the ‘intensity’ of tinnitus. Acta Otolaryngol. 1985;99:501–508. [PubMed] [Google Scholar]

Hallam RS, McKenna L, Shurlock L. Tinnitus impairs cognitive efficiency. Int J Audiol. 2004;43:218–226. [PubMed] [Google Scholar]

Hesser H, Weise C, Westin VZ, Andersson G. A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials of cognitive-behavioral therapy for tinnitus distress. Clin Psychol Rev. 2011;31:545–553.[PubMed] [Google Scholar]

Martinez-Devesa P, Perera R, Theodoulou M, Waddell A. Cognitive behavioural therapy for tinnitus. Cochrane Database Syst Rev. 2010:CD005233. [PubMed] [Google Scholar]

Rief W, Weise C, Kley N, Martin A. Psychophysiologic treatment of chronic tinnitus: a randomized clinical trial. Psychosom Med. 2005;67:833–838. [PubMed] [Google Scholar]

Zenner HP, Pfister M, Birbaumer N. Tinnitus sensitization: sensory and psychophysiological aspects of a new pathway of acquired centralization of chronic tinnitus. Otol Neurotol. 2006;27:1054–1063.[PubMed] [Google Scholar]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ho vols compartir?

Deixa un comentari

La teva adreça de mail no es farà pública.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada