audiopacks audiologia logopedia regeneracion coclear regeneracio

Regeneració coclear línia de recerca

Els treballs d’investigació han demostrat que les cèl·lules ciliades de la còclea dels mamífers no poden regenerar-se. En vertebrats inferiors, com peixos, batracis i rèptils hi ha una renovació permanent d’aquestes cèl·lules, ja sigui en condicions normals, així com una regeneració després d’una lesió.

A la còclea de les aus no hi ha regeneració espontània, però les cèl·lules ciliades tenen la capacitat de fer-ho després de ser destruïdes per un traumatisme sonor o per ototoxicitat, quedant novament restaurada la funció auditiva.

Comprendre els mecanismes moleculars de la regeneració en la còclea de les aus, pot ajudar en un futur a la seva implementació en els mamífers.

 

Regeneració a la còclea (papil·la basilar) de les aus

Un traumatisme sonor o l’acció d’un ototòxic poden fer desaparèixer les cèl·lules ciliades de la còclea (papil.la basilar) de les aus, però no danyar les cèl·lules de sosteniment. Al poc temps s’observa una regeneració de les cèl·lules ciliades, i un restabliment de la funció auditiva similar a la que havien perdut les aus. La regeneració d’aquestes cèl·lules ciliades de la còclea dels ocells es basa en dos mecanismes principals:

1) la divisió cel·lular d’una cèl·lula de suport: una cèl·lula filla es va a diferenciar a una cèl·lula ciliada, i l’altra en una nova cèl·lula de sosteniment.

2) la transdiferenciació d’una cèl·lula de sosteniment que es transforma directament en cèl·lula ciliada.

 

La transició de cèl·lula de suport a cèl·lula ciliada:

Quan les cèl·lules ciliades estan morint, les cèl·lules de sosteniment reben senyals que les impulsen a iniciar el procés de regeneració. Aquests senyals impliquen canvis en l’activitat de certes proteïnes que determinaran el destí exacte de cada cèl·lula de sosteniment.

Durant la regeneració, aquests senyals poden ser activats en qüestió d’hores després que les cèl·lules ciliades hagin estat danyades, la qual cosa resulta en la restauració de les cèl·lules ciliades a nivells gairebé normals, només 4 setmanes més tard.

 

Mecanismes de regeneració de cèl·lules ciliades:

Diverses proteïnes presents en les cèl·lules de sosteniment poden facilitar o perjudicar la capacitat d’una cèl·lula de suport de diferenciar-se en una cèl·lula ciliada, després que aquesta s’hagi malmès.

 

Regeneració a mamífers

La investigació de la regeneració de les cèl·lules ciliades en la còclea dels mamífers continua en dues direccions. Una intenta ‘activar’ algunes cèl·lules de sosteniment de la còclea de l’adult.

L’altra, cerca implantar cèl·lules mare embrionàries en la còclea, i després ajudar a diferenciar-les en cèl·lules ciliades perquè puguin ocupar el lloc de les cèl·lules ciliades lesionades.

En ambdues estratègies, es necessitarà també restablir la connexió d’aquestes cèl·lules ciliades amb el cervell.

 

Per saber-ne més: http://www.cochlea.eu/es/investigacion/regeneracion

Ho vols compartir?

Deixa un comentari

La teva adreça de mail no es farà pública.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.