audiopacks audiologia pantalles nens retard parla

Pantalles i el retard en la parla

Avui és estrany trobar algú que no porti un smartphone i una gran part de la població utilitza tablets en la seva vida diària.

Aquestes tecnologies s’han convertit en un element més de la llar que fem servir de manera habitual per a múltiples tasques. Els nens, sobretot els més petits, se senten atrets per una pantalla amb llums, colors i sons cridaners.

Encara que l’ús de les noves tecnologies pot ajudar al desenvolupament infantil, també és necessari conèixer a què els exposem quan els donem accés il·limitat.

L’acadèmia Canadenca de Pediatria, al costat de l’americana han realitzat un estudi que demostra una associació entre el temps d’ús de tablets o smartphones i el retard en el desenvolupament del llenguatge.

Aquesta investigació suggereix que com més temps passen els nens menors de 2 anys jugant amb smartphones, tablets i altres pantalles portàtils, més probabilitat tenen de patir retards en la parla.

A l’estudi es van analitzar les dades de 893 nens amb edats entre els 0 i 24 mesos d’edat. D’una banda els pares van informar la quantitat de temps (minuts) que passaven els seus fills al dia enfront de les pantalles a l’edat de 18 mesos.

De l’altra, els investigadors van utilitzar una eina de monitorització validada per avaluar el desenvolupament del llenguatge dels nens també als 18 mesos (si el nen fa servir sons o paraules per cridar l’atenció, si junta paraules i quantes paraules fa servir).

Segons la doctora i professora de la Universitat de Toronto Catherine Birken, un 20% dels nens van passar una mitjana de 28 minuts al dia fent servir pantalles.

Cada increment de 30 minuts de temps diari que passa el nen utilitzant la pantalla portàtil, es va associar amb un augment del 49% de risc del que els investigadors anomenen retard expressiu de la parla, que bàsicament és l’habilitat d’usar sons i paraules.

L’estudi no va trobar cap relació entre l’ús d’un dispositiu portàtil i altres àrees de comunicació, com gestos, llenguatge corporal i interacció social.

La doctora Birken i el seu equip recomana que els nens menors de 18 mesos no facin servir cap pantalla, a part del vídeo-xat amb la família.

El soroll i els estímuls d’una pantalla poden ser una distracció per a un nen petit i poden causar un aïllament entre ells i els seus pares, van dir els pediatres.

Com més temps passin els menors de fins a 2 anys davant de la pantalla més augmenta la probabilitat que tinguin retards en el desenvolupament de la parla.

Per als nens d’entre 18 i 24 mesos d’edat, l’acadèmia Americana de Pediatria no va fer una prohibició, però sí recomana els pares triar una programació d’alta qualitat i veure-la amb els seus fills per ajudar-los a entendre què és exactament el que estan veient. Entre els 2 i els 5 anys es va recomanar no superar el seu ús més d’una hora al dia.

Aquests efectes negatius podrien ser degut a que el temps en què es fa servir la pantalla reemplaçaria la interacció entre pares i fills (jugar, llegir, parlar, cantar, etc.) que són decisiu per a un desenvolupament beneficiós del llenguatge.

Per a saber-ne més:

https://journals.lww.com/jrnldbp/Fulltext/2019/02000/Mobile_Media_Device_Use_is_Associated_with.3.aspx

Ho vols compartir?

Deixa un comentari

La teva adreça de mail no es farà pública.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.