audiopacks audiologia efecto doppler efecte fisica

L’efecte Doppler

L’efecte Doppler és un fenomen físic on un aparent canvi de freqüència d’ona és presentat per una font de so respecte al seu observador quan aquesta mateixa font es troba en moviment.

Aquest fenomen porta el nom del seu descobridor Christian Andreas Doppler, un matemàtic i físic austríac que va presentar les seves primeres teories sobre l’assumpte en 1842.

Per a poder entendre de què tracta l’efecte Doppler primer hem d’explicar que el so viatja en ones, a una velocitat de 331,5 m/s (depenent del mitjà pel qual viatja).

Segurament més d’una vegada hagis escoltat la sirena d’un cotxe policia o d’una ambulància passar enfront de tu. Quan el so es troba a molta distància i comença a acostar-se és summament agut fins que arriba a nosaltres.

Quan es troba molt a prop nostre el so es fa diferent, l’escoltem com si el cotxe estigués parat. Després quan continua el seu viatge i es va allunyant el que escoltem és un so molt més greu.

efecto doppler audiopacks

Això ocorre ja que les ones aparenten començar a ajuntar-se al mateix temps que el cotxe es dirigeix cap a una direcció. A dalt en la imatge es mostra millor la idea sobre les ones i la velocitat dels cotxes.

L’efecte Doppler no és simplement funcional al so, sinó també a altres tipus d’ones, com la llum, encara que els humans tan sols podem veure reflectit l’efecte en la realitat quan es tracta d’ones de so.

En una font lluminosa, si l’objecte s’allunya, la seva llum es desplaça a longituds d’ona més llargues, produint-se un corriment cap al vermell. Si l’objecte s’acosta, la seva llum presenta una longitud d’ona més curta, desplaçant-se cap al blau.

Aquesta desviació cap al vermell o el blau és molt lleu fins i tot per a velocitats elevades, com les velocitats relatives entre estrelles o entre galàxies, i l’ull humà no pot captar-lo, solament mesurar-lo indirectament utilitzant instruments de precisió com a espectròmetres.

L’efecte Doppler s’utilitza en alguns tipus de radar, per a mesurar la velocitat dels objectes detectats. Un feix de radar es dispara a un blanc mòbil (per exemple, un automòbil) a mesura que s’acosta o s’allunya de la font de radar.

Cada ona successiva de radar ha de viatjar més lluny per a aconseguir el cotxe, abans de ser reflectida i detectada de nou prop de la font.

Com cada ona ha de moure’s més lluny, la distància entre cada ona augmenta, produint un augment de la longitud d’ona.

En algunes situacions, el feix del radar s’utilitza amb el cotxe en moviment i, si s’acosta al vehicle observat, llavors cada ona successiva recorre una distància menor, produint una disminució de la longitud d’ona.

En qualsevol d’aquestes situacions, els càlculs de l’efecte Doppler permeten determinar amb precisió la velocitat del vehicle observat pel radar.

Ho vols compartir?

Deixa un comentari

La teva adreça de mail no es farà pública.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.