audiopacks barcelona audiologia musicos musics problemas auditivos problemes auditius

Músics amb problemes auditius

En el món de la música, diversos cantants pateixen severs problemes auditius derivats d’una deformació professional per exposar-se durant massa temps a massa volum (en molts casos, poden estar exposats a nivells entorn de 120 decibels).

En general, els músics es troben amb una pèrdua de la capacitat auditiva que es manifesta també en forma de tinnitus o acúfens (brunzits o xiulets constants), entre altres símptomes molestos.

Convé recordar que l’exposició al soroll elevat deteriora les cèl·lules de l’oïda i provoca una pèrdua en major o menor mesura en funció de dos factors: la intensitat i el temps d’exposició.

A continuació repassem diversos músics que pateixen severs problemes auditius per l’exposició al soroll:

 

BRIAN JOHNSON (AC/DC)

Va arribar a AC/DC en 1980 per a substituir a Bon Scott. Des de llavors, centenars de concerts a volum molt elevat. Fa un parell d’anys el vocalista va confessar que va ser conscient dels seus problemes després d’una cursa en la qual es va oblidar de posar-se els taps en les oïdes.

 

LARS ULRICH Y JAMES HETFIELD (METALLICA)

El bateria de Metallica, Lars Ulrich, va començar amb 28 anys al despertar-se a la nit pensant que s’havia deixat la televisió encesa. Era un brunzit permanent que tenia en les seves oïdes. El seu company de grup, el vocalista i guitarrista James Hetfield, també pateix tinnitus pel volum dels seus concerts i per la seva afició a les armes.

 

JOSELE SANTIAGO

Fa més d’una dècada que es va quedar sord de l’oïda dreta després d’anys d’exposició constant al volum dels concerts de la seva banda, Los Enemigos.

 

PHIL COLLINS

En 2011 Phil Collins va anunciar que deixava la música pels problemes de salut que li impedien continuar cantant i component. En una entrevista el cantant i bateria va assenyalar: “Una carrera de més de 40 anys en la música m’ha generat diversos problemes mèdics, com la pèrdua de capacitat auditiva, una vèrtebra dislocada i danys nerviosos”.

 

PETE TOWNSHEND (THE WHO)

El guitarrista de The Who és possiblement el més conegut sord del rock, com ell mateix ha relatat en diverses entrevistes. Conegut per un salvatgisme escènic, que incloïa destrucció d’instruments a trompades.

 

PULPUL (SKA-P)

L’any passat, el cantant de Ska-P, Pulpul, difonia un comunicat desesperat en el qual explicava els seus problemes, demanava ajuda per a tractar-se i intentava alertar des de la seva experiència: “Espero que em pugueu comprendre, fa més de 20 anys que no estic en silenci i el pitjor és que l’exèrcit de grills creix en número segons passa el temps. Sé que molts músics sofreixen de tinnitus i segueixen endavant perquè la nostra vida sense música és una vida buida, però és que jo vaig fer el mateix i això ha anat a pitjor: tingueu molta cura, protegiu les vostres oïdes tot el que pugueu”.

 

NOEL GALLAGHER (OASIS)

L’ex-Oasis va declarar en 2013  que patia tinnitus, un brunzit estrany en les oïdes.

 

CHRIS MARTIN (COLDPLAY)

Chris Martin de Coldplay té un problema similar al de Noel Gallagher. “Desgraciadament, cuidar de les oïdes és alguna cosa en el que un no pensa fins que té un problema. M’hauria agradat haver-ho tingut en compte abans. Ara, en els concerts tots usem taps auditius fets a mida o auriculars per a monitoritzar el so. Des que he començat a protegir les meves oïdes la meva condició no ha empitjorat”.

 

ERIC CLAPTON

En 2006 Eric Clapton va revelar que les seves oïdes estaven “arruïnades”, per la qual cosa si es queda en silenci, percep una “xiulada constant” al seu cap. “Probablement, vaig tocar enfront d’altaveus amb més de 100 watts de potència. Va ser una bogeria”, va reconèixer el músic, que actualment té 70 anys i porta ja com poc una dècada convivint amb el feliç tinnitus.

 

ANTHONY KIEDIS (RED HOT CHILI PEPPERS)

El cantant de Red Hot Chili Peppers compte tot tipus d’històries en la seva autobiografia Scar tissue, en la qual també recorda com va ser conscient que patia tinnitus una nit després d’un concert en 1993.

Ho vols compartir?

Deixa un comentari

La teva adreça de mail no es farà pública.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada