audiopacks audiologia conduccion conduccio perdida auditiva perdua

Conducció i pèrdua auditiva

Per a la conducció al volant es requereix una bona organització, concentració i una bona coordinació de tota la informació que ens arriba des de l’exterior.

Una petita distracció pot convertir-se en una situació perillosa si no som capaços de reaccionar en el mateix moment. Per això, posar tots els sentits en la conducció és fonamental.

Un 90% de la informació que obtenim al conduir ens arriba per mitjà de la vista, encara que una bona audició també és important per a circular amb seguretat. Sense ella no podríem reaccionar davant la ràpida aproximació de vehicles o, davant els sorolls que emet el vehicle quan alguna cosa no funciona bé.

I què passa amb aquelles persones que tenen pèrdua auditiva? Tenen problemes a l’hora d’aconseguir o renovar el carnet de conducció?

Per a obtenir el permís de conduir (o renovació), és necessari que els conductors passin una revisió mèdica en un centre de reconeixement de conductors homologat per la Direcció General de Trànsit (DGT).

En el cas de l’audició, l’examen consisteix en dues proves: l’otoscopia (inspecció del pavelló i del conducte auditiu extern) i l’audiometria tonal (analitza l’audició emetent tons a diferents freqüències i intensitats).

Una vegada acabat el reconeixement, el metge dictamina a través de l’índex IPC el grau auditiu del conductor. És important saber, que aquest dèficit no impedirà a la persona posar-se al volant.

L’apartat 2 de l’Annex IV del Reial decret del B.O.E  sobre aptituds psicofísiques per a obtenir o renovar el permís de conduir, estableix dos nivells d’índex de pèrdua auditiva combinada (IPC) per als dos grups de permisos (professionals i normals).

En el cas del grup 1 (AM, A1, A, B, B+E i LCC), la normativa dictamina que per a conduir sense restriccions, és a dir, sense modificar les característiques del cotxe, no ha d’existir una pèrdua d’audició entre les dues oïdes, amb o sense audiòfon, de més del 45%. Per al grup 2 (BTP, C1,C1+E, C+E, D1, D1+E, D, D+E), l’índex mínim és del 35%.

Si els resultats presenten dèficit sensorial, el conductor deurà, com a única restricció, utilitzar de manera obligatòria miralls retrovisors exteriors i un panoràmic a l’interior del cotxe, de manera que es potenciï l’àrea sensorial visual en pro de l’auditiva.

El temps de vigència del permís de conduir no es modificarà en absolut. En el cas dels conductors amb carnets professionals, si aquests presenten un dèficit superior al 35% no se’ls permetrà l’obtenció o la renovació del permís de conduir.

Si condueixes i pateixes de pèrdua auditiva, es recomana fer comprovacions als miralls retrovisors, evitar pujar molt la ràdio, respectar les revisions i el manteniment dels audiòfons i en cas de canvi de les pròtesis auditives, evitar conduir fins a haver comprovat el seu correcte funcionament.

Ho vols compartir?

Deixa un comentari

La teva adreça de mail no es farà pública.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada