audiopacks audiologia neuropatia auditiva

La neuropatia auditiva

La neuropatia auditiva és un trastorn de l’audició en què l’oïda interna pot detectar el so, però té problemes amb l’enviament d’aquest so de l’oïda a el cervell, resultant una disminució de la comprensió de la paraula.

Aparentment, l’afectació auditiva compromet el nervi auditiu (VIII per cranial), que va des del oïda interna al cervell. No s’exclou que les cèl·lules ciliades internes (CCI) de la còclea i les seves sinapsis estiguin afectades.

Les cèl·lules ciliades internes són cèl·lules sensorials especialitzades que transmeten informació dels sons de l’oïda interna a través del sistema nerviós al cervell. Les últimes dues causes poden resultar en connexions defectuoses entre les cèl·lules ciliades internes i el nervi auditiu.

 

Factors de risc per a la neuropatia auditiva

Alguns nens diagnosticats amb neuropatia auditiva van tenir problemes de salut abans o durant el naixement o de nadons, com per exemple la hiperbilirrubinèmia (icterícia), el naixement prematur, l’asfíxia perinatal i neonatal (insuficient subministrament d’oxigen abans o durant el naixement), baix pes al néixer i deficiència dietètica de tiamina.

A més, alguns medicaments que s’usen per tractar les dones embarassades o els nadons poden resultar ototòxics i danyar les cèl·lules ciliades internes del nadó, causant neuropatia auditiva.

Per aquestes raons es recomana que el cribratge auditiu neonatal sigui per registre de Potencials Evocats Auditius de Tronc Cerebral (PEATC) i no per Otoemissions Acústiques evocades (EOEA).

 La neuropatia auditiva també pot ser hereditària i s’han identificat gens mutats com la mutació de el gen OTOF per a la otoferlina.

Algunes persones amb neuropatia auditiva tenen trastorns neurològics que també causen problemes fora de el sistema auditiu. Alguns exemples d’aquests trastorns són la síndrome de Charcot-Marie-Tooth i l’atàxia de Friedreich.

 

Intervenció en la neuropatia auditiva

La característica distintiva de la neuropatia auditiva és una lectura absent o molt anormal dels PEATC juntament amb una lectura normal de OAE.

A les audiometries les podem trobar des d’una audició normal o una pèrdua d’audició que varia de lleu a greu. No obstant això, la seva capacitat per comprendre la parla estarà sempre compromesa. Per a aquestes persones, els sons poden anar i venir o semblar desincronitzats.

Per a la intervenció amb aquests pacients, inicialment no es recomanava l’ús d’audiòfons, per por a causar danys irreversibles a la integritat de les cèl·lules ciliades externes (CCE).

En l’actualitat, les evidències mostren el benefici de l’ús d’audiòfons, en aquells casos en què els llindars tonals auditius es mostren alts i no són de grau sever o profund, on la seva solució seria l’implant coclear.

Els sistemes de freqüència modulada (FM) també s’han d’utilitzar com ajuda complementària a l’ús d’audiòfons o implants coclears.

Ho vols compartir?

Deixa un comentari

La teva adreça de mail no es farà pública.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada