audiopacks audiologia meningitis perdida audicion perdua audicio

Meningitis i pèrdua d’audició

La meningitis és una malaltia infecciosa que es caracteritza per la inflamació de les meninges. Les meninges són les membranes protectores que recobreixen el cervell i la medul·la espinal.

Actuen com a barrera selectiva impedint l’entrada de substàncies i micropartícules perjudicials per al nostre sistema nerviós. Aquesta inflamació es pot produir per una infecció viral, bacteriana o per altres microorganismes.

La meningitis és una malaltia infecciosa i pot ser letal ja que aquesta inflamació afecta per proximitat a el cervell i la medul·la espinal.

Les seqüeles més freqüentment registrades són les relacionades amb l’audició, (hipoacúsia o pèrdua auditiva sensorial), convulsions, parèsies, hidrocefàlia i retard maduratiu.

 

Causes

L’edat és un dels factors de risc de contraure meningitis bacteriana. Els nadons tenen major risc de presentar-la en comparació amb les persones d’altres grups d’edat. També els tipus de germens varien segons l’edat.

Se sol transmetre de persona a persona a través dels microbis causants de la meningitis. Les mares infectades poden passar els bacteris com el Streptococcus del grup B i E als seus nadons durant el part.

 

Meningitis i pèrdua d’audició

La meningitis és una de les causes principals de pèrdua d’audició adquirida després del naixement.

En el període perinatal (immediatament al naixement) la meningitis neonatal té una baixa incidència (2 a 4 x 10.000 naixements), però una alta prevalença de seqüeles (40-50%) entre els que nadons que sobreviuen, com la hipoacúsia neurosensorial.

La sordesa es produeix precoçment en el curs de la meningitis, podent ser uni o bilateral (96%). Pel que fa a la intensitat, el 48% és profunda, un 32% severa, un 11% moderada, i en menor percentatge lleu.

La pèrdua auditiva és irreversible en la major part dels pacients i pot ser progressiva al llarg dels mesos posteriors a la meningitis. Un diagnòstic i tractament d’hora també poden evitar la pèrdua auditiva o revertir-la.

Les pèrdues profundes requeriran l’ús d’implants coclears, una complicació addicional és la tendència a l’ossificació de la còclea postmeningitis, el que dificulta la futura instal·lació d’un implant coclear.

La utilització d’immunització contra aquests bacteris s’ha reduït considerablement la incidència de meningitis i les seves seqüeles en els nens.

La meitat dels casos de pèrdua d’audició poden prevenir a través de mesures de salut pública que inclouen vacunar els nens contra les malalties de la infància, en particular el xarampió, la meningitis, la rubèola i la parotiditis.

Ho vols compartir?

Deixa un comentari

La teva adreça de mail no es farà pública.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada