audiopacks audiologia mascarillas mascaretes transparentes transparents discapacitat discapacidad auditiva

Mascaretes transparents i discapacitat auditiva

Les mascaretes que es reparteixen per prevenir del contagi per coronavirus dificulten la comunicació amb les persones que pateixen discapacitat auditiva.

Des del col·lectiu demanen comprensió i que es puguin generalitzar les màscares transparents. La Federació de persones sordes de Catalunya (FESOCA) ja ha rebut algunes ofertes amb iniciatives originals.

S’ha modificat el model de màscara tradicional per a adaptar-la a aquelles persones amb discapacitat auditiva que llegeixen els llavis o que, durant la comunicació amb el llenguatge de signes, confien en les expressions facials per a comprendre els significats i les intencions.

Les expressions facials són part de la gramàtica del llenguatge de signes, així com el llavi i es perd informació si no es pot veure la cara de l’altra persona.

La lectura labiofacial (LLF) és una tècnica amb la qual una persona comprèn el que se li parla observant els moviments dels llavis del seu interlocutor i interpretant els fonemes que aquest produeix.

La lectura labial, és una tècnica de comprensió de la parla mitjançant la interpretació visual dels moviments dels llavis, la cara i la llengua quan el so normal no està disponible, basats també en la informació proporcionada pel context, el coneixement de la llengua, i qualsevol audició residual.

Encara que s’utilitza principalment per les persones sordes i amb discapacitat auditiva, les persones amb audició normal generalment processen la informació visual de la boca que es mou a un nivell subconscient

Per això, aquestes màscares tenen la peculiaritat de tenir una finestra central transparent perquè les persones amb discapacitat auditiva puguin comunicar-se entre si i a més puguin llegir els llavis a les persones parlants, per la qual cosa li facilitaria la seva comunicació i enteniment.

Per a l’elaboració d’aquestes màscares han utilitzat materials plàstics resistents i transparents. Fins i tot protegeixen més de la propagació i contagi de qualsevol bacteri que la resta de màscares que es confeccionen, ja que utilitzen un material que no transpira.

Ho vols compartir?

5 Comments

Deixa un comentari

La teva adreça de mail no es farà pública.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.