audiopacks audiologia familiar perdida audicion perdua audicio

El meu familiar té pèrdua d’audició

En les festes i reunions familiars normalment se solen reunir un grup de persones i s’acostuma a parlar al mateix temps, la qual cosa comporta molt soroll de fons.

Per a la persona amb pèrdua d’audició pot ser difícil seguir la conversa. Al mateix temps, es pot sentir en tensió, cansada, i frustrada per l’esforç que ha de fer en un intent de seguir el que els altres estan dient.

En aquestes ocasions, els familiars poden observar que la persona és possible que tingui un problema d’audició. Poden notar canvis en la seva actitud, com per exemple, que no participa en la conversa, malinterpreta el que es diu, sembla absent o es retira de la conversa.

Els problemes d’audició també es poden advertir quan la persona té problemes per a entendre a nens petits o dones.

Les veus dels nens i de les dones són més agudes que les dels homes i justament aquests tons aguts són els que es veuen més afectats en una pèrdua d’audició relacionada amb l’edat (presbiacusia).

La presbiacusia es desenvolupa de manera gradual, i per tant, la persona que l’experimenta no percep que la seva audició està empitjorant. És normal que l’audició de persones de 60 o 70 anys vagi empitjorant segons envelleixen.

 

La pèrdua d’audició també afecta als familiars

Diversos estudis científics han trobat que els familiars d’una persona amb pèrdua d’audició també es veuen afectats per aquest problema. Sent els  més afectats els cònjuges, però també uns altres familiars com a fills, i amics.

Si la persona amb pèrdua d’audició no és conscient que té problemes d’audició, vostè pot ajudar al seu familiar fent-li notar els senyals que mostra.

També pot dir-li que la pèrdua d’audició és un procés habitual, especialment si la persona és major. Suggerir-li que es realitzi una audiometria i si presenta pèrdua auditiva, que tracti la seva pèrdua amb audiòfons. Una millor audició està associada a una millor qualitat de vida.

Molts familiars i en concret les parelles, senten que només poden ajudar si la persona amb pèrdua d’audició està disposada a admetre que té problemes auditius, la qual cosa vol dir que primer ha de reconèixer la seva pèrdua d’audició.

Això explicaria part de la frustració de les parelles de persones que no reconeixen la seva pèrdua d’audició.

El comportament de la parella influeix en el nivell d’ansietat i depressió  de la persona amb una pèrdua auditiva. Els comportaments comprensius reduirien el nivell d’ansietat i depressió, mentre que els comportaments no comprensius tindrien l’efecte contrari.

Acceptar la malaltia i intentar ajustar-se a la situació, intentar continuar realitzant activitats malgrat les limitacions, negar l’estigma associat a la pèrdua d’audició i l’ús d’habilitats eficaces en la comunicació, són bones estratègies per a adaptar-se a les circumstàncies que comporta la pèrdua d’audició.

Ho vols compartir?

Deixa un comentari

La teva adreça de mail no es farà pública.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.