audiopacks audiologia embriologia audicion audicio

Embriologia de l’oïda

L’audició és un sentit humà que s’inicia molt aviat en l’úter matern i que es desenvolupa a partir del naixement. Tots els mecanismes de l’audició semblen estar preparats entre el 6 è i 7 è mes de gestació.

Tot creixement és el resultat de la divisió de cèl·lules preexistents. A el mateix temps de la divisió cel·lular, existeixen en l’embrió “organitzadors” que estimulen el desenvolupament de zones relacionades i causen la diferenciació cel·lular específica en el procés de desenvolupament.

Un d’aquests primers esdeveniments organitzatius en aquest desenvolupament embrionari és la diferenciació de les cèl·lules en tres làmines superposades anomenades “capes germinals”.

Aquestes capes són el ectoderma que és en general responsable de el desenvolupament dels revestiments cutanis exteriors, de el sistema nerviós i dels òrgans dels sentits.

Del mesoderma procedeixen l’esquelet, aparell circulatori, els ronyons i els òrgans reproductors. El endoderma dóna naixement a el tub digestiu i els òrgans respiratoris.

Aquestes tres capes no són tan estrictament específiques, ja que les seccions externa i interna de l’oïda procedeixen directament de l’ectoderma, mentre que la cadena ossicular de l’orella mitjana i el teixit ossi que envolta l’oïda interna provenen del mesoderma.

El conèixer el desenvolupament de determinades estructures, ens permet que quan hi ha una lesió exterior de l’oïda del fetus, sigui possible fixar en quin moment del procés de l’embaràs va sobrevenir la lesió.

 

Oïda externa i timpà 

El desenvolupament del pavelló auditiu s’inicia en el curs de la 3 a o 4 a setmana de gestació. L’orella es desenvolupa a partir de 6 prominències de teixit situades els extrems dorsals de el primer i segon arcs branquials.

Aquestes prominències, 3 de cada costat del conducte auditiu extern, es fusionen i es converteixen en el pavelló auditiu. Des de la 7 a i la 20 a setmana, l’orella es va desenvolupant, fins arribar a la setmana 20 en què arriba a la forma adulta.

El conducte auditiu extern deriva durant la 4 a i la 5 a setmana i les tres capes que formaran posteriorment el timpà s’uniran durant la 9 a setmana. En la setmana 30 el desenvolupament del timpà és gairebé complet.

 

Orella mitjana i cadena ossicular 

És una estructura mesodèrmica. La cavitat de l’orella mitjana comença el seu desenvolupament durant la 3 a setmana de gestació.

A la 8 a setmana, la cavitat timpànica està ja adquirida en la meitat inferior del que serà l’orella mitjana en un futur.

Aquesta cavitat de l’orella mitjana té origen doble, com els ossets de l’oïda (martell, enclusa i estrep). A les 8 setmanes i mitja, l’enclusa i el martell han adquirit conformació cartilaginosa completa semblant a l’adulta, ossificant-se en les setmanes 15 i 16 i estaran gairebé acabats el 8 è mes.

Per la seva banda, l’estrep no és fins a la setmana 15 que creix com a estructura cartilaginosa i no s’ossifica fins a la setmana 18.

 

Oïda interna i còclea

La primera volta d’espira de la còclea es forma a les 7 setmanes i les dues voltes i mitja es completen a les 9 setmanes. Ara la còclea mesura 3 mm de la base a l’àpex, augmentant la seva mida fins al cinquè mes, quan arriba a la seva mida adulta.

L’ossificació del laberint ossi es produeix també en el cinquè mes, mentre que la diferenciació cel·lular encara és incompleta.

La còclea és l’últim òrgan sensorial de l’oïda interna en diferenciar-se i madurar. Per això, està exposada a més possibles malformacions i malalties adquirides que els òrgans de vestibulars de l’equilibri.

Ho vols compartir?

Deixa un comentari

La teva adreça de mail no es farà pública.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.