audiopacks audiologia adaptacion temprana adaptacio primerenca nens niños

Adaptació primerenca dels audiòfons en els nens

Els nens han de començar a fer servir audiòfons el més aviat possible per minimitzar la interrupció de la informació auditiva que produeix la pèrdua d’audició, i d’aquesta manera, minimitzar el retard en el desenvolupament de la llengua oral.

Serà un pas fonamental el de proporcionar, tan aviat com sigui possible, l’amplificació necessària i adequada amb els audiòfons.

Això comportarà educar els pares en la importància de l’experiència auditiva primerenca i sobre la necessitat que el nadó porti els audiòfons el màxim de temps possible.

 

Els audiòfons com a peces principals en el desenvolupament de l’infant

L’adaptació primerenca de les pròtesis auditives durant els primers mesos de vida augmenta les emissions orals de l’infant.

Això es tradueix en una millora de la qualitat de la seva veu, ja que actua creant una retroalimentació que contribueix a estimular-lo.

Un dels elements bàsics per al procés de l’adaptació protètica són els motlles anatòmics auditius. En el cas dels nadons, l’adequació del motlle presentarà major dificultat que la que presenta en un adult.

El motlle té un paper important no només com a element passiu de subjecció dels audiòfons al pavelló auditiu, sinó també a permetre el màxim aprofitament del guany de l’adaptació.

El diminut pavelló i canal auditiu del nadó dificulta moltes vegades que la pròtesi auditiva quedi ben subjecta a l’oïda, provocant la seva contínua caiguda.

La corda de subjecció que uneix els audiòfons amb la roba del nadó ajudarà a mantenir la seguretat dels audiòfons davant d’una possible pèrdua.

Molts nadons presenten pèrdues auditives greus, el que obliga a adaptar pròtesis amb amplificació potent, que unit als canals auditius petits i al fet que els nadons passen molt de temps en posicions semi ajaguts, és molt probable que es produeixi un xiulet o realimentació (feedback) de l’audiòfon. Els problemes acústics poden requerir diversos motlles per a corregir-los.

 

El paper dels pares en l’acceptació dels audiòfons

Per als pares, les pròtesis auditives representen un element que posa de manifest la sordesa seu fill. L’acceptació que facin ells de les ajudes auditives marcarà també l’acceptació que en faci l’infant.

Adoptar l’hàbit de posar els audiòfons com a part de la rutina dels nens, com ho és canviar el bolquer, facilitarà evitar la “batalla dels desitjos” que es pot desenvolupar més tard per part de l’infant.

Si les primeres experiències de l’infant amb els audiòfons són de plaer pel fet d’escoltar, això marcarà la seva acceptació.

En aquest cas s’aconsella que els porti tot el dia i només se’ls treguin en el moment d’anar a dormir o de banyar-lo.

Si el nen tiba dels audiòfons i se’ls treu, a l’igual que fa amb els mitjons, cal distreure la seva atenció cap a activitats en què pugui gaudir, com ara veure dibuixos animats o la interacció amb l’adult somrient.

Aquestes activitats gratificants li permetrà associar la informació auditiva amb un reforç positiu. Si el nadó es mostra cansat o enfadat es pot fer una adaptació progressiva, tot i que cal evitar posar i treure els audiòfons, ja que això crea desconcert a l’escoltar de manera diferent amb audiòfons i sense ells, dificultant el procés d’identificar i significar el so.

Si el desenvolupament del llenguatge parlat és la prioritat per als pares, aquests hauran d’aprendre a ser ferms i deixar clar a l’infant que l’ús dels audiòfons no és negociable, ja que el nadó necessitarà tenir la major quantitat d’experiències auditives possibles.

Ho vols compartir?

Deixa un comentari

La teva adreça de mail no es farà pública.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.