audiopacks audiologia ruido bares restaurantes soroll bars restaurants

El soroll en els restaurants i bars

Al voltant del 22% de la població a Espanya està exposada a nivells de soroll que sobrepassen els 65 decibels diaris que recomana l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

 

De vegades el soroll és un mal hàbit en els restaurants

El soroll també constitueix un mal hàbit en els nostres menjadors. Quan una persona va a un bar o restaurant, el que busca és comoditat, un lloc on poder mantenir una conversa en un ambient agradable.

Un local que disposa d’un correcte condicionament acústic influeix positivament en les persones i un alt nivell de soroll pot influir negativament.

En molts establiments és difícil aconseguir un ambient agradable a causa de l’excés de so, ja sigui generat pels propis clients, pels cambrers durant el servei, la música de vegades no tan de fons, els sons procedents del carrer, de la cuina o d’altres aparells audiovisuals.

Molts propietaris d’establiments no controlen bé el confort acústic perquè no li donen la importància deguda.

Quan van arribant més clients i el soroll de fons va augmentant, els clients es veuen obligats a pujar el to de veu per entendre’s.

Quan els clients eleven el to de veu per comunicar-se, es produeix un efecte contagi, que origina que els comensals de la taula del costat també hagin de pujar la veu.

I així successivament, la sala es converteix en un ambient massa sorollós, amb poca comoditat per als que estan allà.

La contaminació acústica no només es basa en les converses, sinó que hi ha altres sons inevitables al restaurant. És el cas de cadires o taules que es mouen, les cafeteres, so de plats i coberts, portes que s’obren i es tanquen, etc.

També l’ús de materials de construcció no absorbents incrementen el soroll de fons. La reverberació és un fenomen sonor produït per la reflexió que consisteix en una lleugera permanència del so una vegada que la font original ha deixat d’emetre.

Quan rebem un so ens arriba des de l’emissor a través de dues vies: el so directe i el so que s’ha reflectit en algun obstacle, com les parets de la sala, o les finestres. La situació dins del bar o restaurant acaba convertint-se en esgotadora i estressant.

 

La salut i el soroll 

Com estem veient, a més d’una qüestió de comoditat, el soroll és un tema de salut. Els que estan exposats amb freqüència a ambients sorollosos, són propensos a patir algunes patologies i malalties relacionades amb la pèrdua d’audició, problemes de comunicació, distraccions, estrès, insomni, etc.

S’estan realitzant moltes iniciatives per eliminar o pal·liar la contaminació acústica en els llocs i establiments públics. Els menjadors dels millors restaurants s’encaminen cap a aconseguir el soroll zero o “Noise Free”.

Si es controla el soroll existent en el menjador dels bars i restaurants, aconseguirem millorar el confort acústic de l’establiment i augmentar el benestar dels empleats i els clients, i especialment en aquells que tenen problemes d’audició i utilitzen audiòfons.

Ho vols compartir?

Deixa un comentari

La teva adreça de mail no es farà pública.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.