audiopacks audiologia oido surfista oida audifonos audiofons

L’oïda de surfista: què és i com prevenir-la

A Austràlia s’ha realitzat l’estudi Australian surfers’ awareness of ‘surfer’s ear’, amb l’objectiu principal d’avaluar el nivell de coneixença sobre l’exostosi auditiva externa (EAE), també coneguda com “oïda de surfista” entre els surfistes australians professionals i recreatius.

També es va valorar l’ús d’equips de protecció que utilitzaven aquests participants. Un total de 113 surfistes van ser escollits per participar en l’estudi, 93 eren recreatius i 20 eren professionals.

 

Què és l’exostosi auditiva externa?

L’exostosi auditiva externa és una coneguda complicació clínica associada al surf i a d’altres activitats nàutiques a llarg termini.

L’exostosi són múltiples protuberàncies òssies benignes, produïdes pel creixement irreversible de l’os temporal, que apareixen a l’interior dels dos conductes auditius externs com a resposta a una exposició repetitiva a l’aigua freda.

 

Resultats de l’estudi

Els resultats van revelar una alta prevalença d’exostosi auditiva tant en els surfistes recreatius com en els professionals (82,8% i 95%, respectivament).

Mentre que els surfistes aficionats presentaven una exostosi lleu o de grau 1, en els professionals, el grau era el 3, el de major nivell de gravetat.

De tots els surfistes que presentaven exostosi auditiva, la majoria tenien lesions en ambdós conductes auditius externs, amb major prevalència en el surfistes professional (94,7%) enfront del 58,4% en el grup recreatiu.

Tot i aquests resultats,  només el 25,8% dels participants del grup recreatiu i el 20% del grup professional havien estat prèviament diagnosticats. La recurrència de l’exostosi després de la cirurgia era alta en els dos grups, del 100% en el grup professional (2 de 2) i del 50% en el grup d’aficionats (2 de cada 4).

La simptomatologia clínica que van informar els participants va incloure una sensació intermitent de bloqueig del conducte auditiu extern, especialment després de l’exposició a l’aigua, bloqueig per cerumen recurrent, infeccions freqüents a l’orella, dolor en el conducte auditiu extern i deteriorament de l‘audició per la naturalesa obstructiva de la malaltia.

La majoria de participants van citar almenys una forma de prevenció potencial de la malaltia, però pocs d’ells consideraven que era evitable, i encara un nombre més baix de surfistes van informar sobre l’ús regular de mètodes de prevenció.

La forma més freqüent de prevenció que utilitzaven eren els taps d’orella, però pocs van optar per utilitzar-los a causa d’una possible disminució de l’audició i de l’equilibri que els afectava negativament en la realització i rendiment del surf.

Entre d’altres mètodes de prevenció, citaven també les gotes per l’orella a base d’alcohol i les caputxes.

 

Conclusió

La població surfista a Austràlia s’estima en aproximadament 2,5 milions de persones, per tant, la malaltia pot afectar a més de 900.000 persones a tot Austràlia i el nombre de surfistes susceptibles pot arribar a ser de 2 milions.

L’eliminació quirúrgica és l’únic tractament per a l’exostosi auditiva, però és un procediment que es reserva a pacients amb casos simptomàtics greus.

Com aquest procediment no impedeix la seva recurrència, cobra gran importància la prevenció amb l’ús d’equips de protecció, com ara taps per les orelles i caputxes.

Ho vols compartir?

Deixa un comentari

La teva adreça de mail no es farà pública.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.