audiopacks norma oms uit ruido soroll

Norma de l’OMS i la UIT sobre els dispositius d’àudio

L‘Organització Mundial de la Salut (OMS) estima el següent:

 • Al voltant de 466 milions de persones a tot el món pateixen una pèrdua auditiva provocada per diverses causes. Es preveu que aquest nombre augmentarà si no es prenen mesures per moderar els factors de risc.
 • 1100 milions de joves a nivell mundial podrien estar en risc de patir pèrdua auditiva com a conseqüència de la males pràctiques d’escolta.
 • Més de 43 milions de persones d’entre 12 i 35 anys pateixen una pèrdua auditiva discapacitant. Entre adolescents i joves de 12 a 35 anys de països de renda mitjana i alta, gairebé el 50% escolta nivells de so que no són segurs a través de dispositius d’àudio personals com ara reproductors de música MP3 i telèfons intel·ligents; l’augment de les vendes de telèfons intel·ligents és un alt indicador de risc potencial; i aproximadament el 40% estan exposats a possibles danys nivells de so a discoteques i bars nocturns.

El volum de sortida d’aquests dispositius de so, pot oscil·lar entre els 75 dB i 136 dB al seu volum màxim.  L’informe de l’OMS recomana no utilitzar més d’una hora a un volum sota aquests dispositius.

En discoteques i bars nocturns, els nivells mitjans de soroll poden oscil·lar entre els 104 dB i 112 dB, i segons els paràmetres que marca l’OMS a partir dels 15 minuts ja no seria segur.

En base a aquestes dades, l’OMS va impulsar la iniciativa Make Listening Safe  (Audició Responsable i Segura) per sensibilitzar del creixement de risc de pèrdua auditiva que suposa escoltar amb dispositius i sistemes d’àudio personals sense utilitzar bones praxis.

Com part d’aquesta iniciativa, l’OMS i la Unió Internacional de Telecomunicacions (UIT) van per crear la norma internacional OMS-UIT H.870 relativa a la fabricació i l’ús de dispositius, per a que l’escolta sigui més segura. L’objectiu d’aquesta norma és reduir el risc de pèrdua auditiva entre els usuaris d’aquests productes.

 

Característiques dels dispositius d’àudio segurs

Aquesta norma recomana que els dispositius d’àudio personals incorporin:

 • Funció de dosimetria: el risc de la pèrdua auditiva depèn del nivell (sonoritat), durada (període de temps) i freqüència d’exposició a sons forts. Els experts consideren que 85 decibels (dB) durant un màxim de 8 hores és el nivell màxim d’exposició sense riscos que l’ésser humà pot assumir.

Els dispositius d’àudio disposaran d’una aplicació informàtica que controli el nivell i la durada de l’exposició de l’usuari al so.

L’usuari podrà triar un dels dos modes o programes que representen el nivell acceptable de dosi de so que un individu pot rebre sense posar en risc la seva audició.

   • Mode 1 per a adults: 80 dB per una durada de 40 hores setmanals.
   • Mode 2 per a nens: 75 dB per una durada de 40 hores setmanals.
 • Informació personalitzada en base els hàbits d’escolta de l’usuari. L’informarà sobre si està escoltant de manera segura o no, i li proporcionarà patrons per a millorar l’escolta en funció d’aquesta informació, creant un perfil personalitzat.
 • Opcions automàtiques que reduiran el volum tant si l’usuari ha estat exposat a sons de volum alt durant massa temps, com de control parental.
 • Informació general i assessorament als usuaris sobre hàbits d’escolta segura, tant per als dispositius d’àudio personals com per a altres activitats d’oci, així com sobre els riscos de pèrdua d’audició als quals es s’exposen els usuaris quan no segueixen aquestes pràctiques.
Ho vols compartir?

Deixa un comentari

La teva adreça de mail no es farà pública.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.