audiopacks audiologia bruxismo bruxisme atm dolor oides oidos

Dolor d’oïda, bruxisme i trastorns de l’ATM

L’Acadèmia Americana d’Otorinolaringologia afirma que es tendeix a creure que quan es pateix un mal d’orella, la causa és una infecció.

No obstant això, la raó més comuna de mal d’orella pot ser degut a altres causes que comencen a la mandíbula.

Si el dolor d’oïdes és a causa de les pròpies estructures de l’oïda se l’anomena otàlgia primària, i entre les causes que la provoquen hi trobem perforacions timpàniques, o infeccions d’oïda. El metge otorinolaringòleg serà el professional que haurà de tractar aquest tipus de problemes.

Quan la causa no està relacionada amb les estructures de l’oïda, el mal d’orella és conegut com otàlgia secundària.

Entre les estructures que poden provocar aquest mal d’orella d’origen secundari es troben les dents (bruxisme), l’articulació temporomandibular (ATM), el coll, la faringe i els nervis cranials.

A aquest dolor també se’l coneix com dolor irradiat, ja que es percep en un lloc diferent de l’origen. Els professionals que hauran d’actuar en la otàlgia secundària poden ser des fisioterapeutes fins mèdics odontòlegs

 

Bruxisme i dolor d’oïdes  

El bruxisme és la pràctica involuntària d’estrènyer i cruixir les dents, lliscant la mandíbula superior contra la inferior.

Aquest hàbit es fa de manera inconscient i el més freqüent és realitzar-lo per la nit, durant el son. Les dents solen desgastar-se, i al contraure la musculatura de la mandíbula tant de temps i amb tanta intensitat, pot aparèixer dolor d’oïda, entre d’altres símptomes.

Per tractar el dolor d’oïdes que provoca el bruxisme cal solucionar aquest últim. Sistemes com utilitzar fèrules de descàrrega que es col·loquen a la boca a la nit, protegiran les dents i alleujaran la tensió mandibular.

 

Trastorn de l’articulació temporomandibular (ATM)

L’articulació temporomandibular connecta la mandíbula inferior amb el crani. Es troba una a cada costat de la mandíbula, just davant de cada orella.

El sistema de músculs, lligaments, ossos i cartílag de l’articulació, fan que aquesta es comporti com una frontissa que permet moure la mandíbula inferior en diferents direccions, parlar, mastegar i badallar.

Quan la mandíbula no funciona correctament es coneix com trastorn de l’articulació temporomandibular (ATM), i a l’estar inserida tan a prop de l’oïda qualsevol trastorn que pateixi pot produir problemes en el nostre sistema auditiu, com dolor o tapament d’oïdes, acúfens, o vertigens.

 

Relació dels músculs de l’oïda i els músculs de la mandíbula

Els músculs encarregats de la masticació estan innervats pel Trigemin. Aquest nervi és el mateix nervi parell cranial que també comparteixen els músculs de l’oïda mitjana.

Quan s’accionen els músculs de la masticació, s’activen també els músculs de l’oïda (tensor de el timpà i estapedial), que estan relacionats en la cadena d’ossos de l’oïda mitjana, la membrana timpànica i el vel de paladar.

A més, com ja hem dit, les dues estructures, la òtica i la mandibular, es troben situades molt a prop.

La majoria de les persones no són conscients de la relació entre símptomes com dolor d’oïda, acúfens, vertígens, sensació d’oïda tapat, o cefalea, amb els trastorns de l’articulació temporomandibular o el bruxisme, i per tant, no acaben trobant el correcte tractament per als seus símptomes.

Ho vols compartir?

Deixa un comentari

La teva adreça de mail no es farà pública.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.