audiopacks oido absoluto audifonos oïda absoluta barcelona

L’oïda absoluta. Què és?

L’anomenat oïda absoluta o oïda perfecta, és la capacitat d’identificar l’altura d’un to aïllat (freqüència), sense l’ajuda d’un so de referència.

Per exemple, identificar amb quina nota sona l’alarma d’un despertador, o reconèixer que sona en qualsevol instrument la nota “Fa” sense cap nota prèvia que permeti referenciar-la.

L’oïda relativa o oïda entrenada, en canvi, és la capacitat d’identificar una freqüència o una nota musical però necessitant un primer to de referència, és a dir, requereix i s’adquireix a través de l’entrenament auditiu.

 

Prevalença de l’oïda absoluta

La quantitat de persones amb Oïda Absoluta és escassa, al voltant d’1 subjecte per cada 10.000 persones.

S’ha observat que en països amb llengües tonals (aquelles en que el significat d’una paraula depèn de el to en què es pronunciï), com ara el xinès o el vietnamita, l’oïda absoluta és més freqüent i que la importància de l’exposició primerenca és important.

També s’observa en major freqüència en músics amb formació formal, sobre un 10% enfront de la resta de la població. S’ha descrit que grans genis de la música clàssica com per exemple, Mozart, Txaikovski o Bach, o contemporanis com Stevie Wonder, Freddie Mercury o Michael Jackson el tenien.

En autistes lleus també s’ha observat una alta taxa de Oïda Absoluta, mostrant connexions neuronals en el cervell molt més desenvolupades.

 

És innat o adquirit?

El debat sobre l’origen de l’Oïda Absoluta es troba obert. Diversos estudis, entre ells el de la Universitat de Delaware dels Estats Units, creuen que aquesta competència té un origen innat basat en la genètica.

Altres experts defensen que es pot aprendre amb molta pràctica i constància, a través d’una exposició primerenca durant els primers 5 anys d’edat, durant l’anomenat període crític de desenvolupament, associat al desenvolupament del llenguatge, i sense tenir en compte la càrrega genètica.

Es calcula que l’oïda musical s’hereta en un 80%. Aquest percentatge fa que els nens que neixen amb oïda musical tinguin, d’entrada, més facilitat per dedicar-se a tocar instruments musicals.

Els investigadors de la Universitat de Delaware van comparar la reacció de l’escorça auditiva primerenca, encarregada de la informació auditiva, i van veure que quan s’estimulava amb diferents sons, aquesta canviava.

La seva conclusió va ser que aquesta zona del cervell era més gran en els músics amb Oïda Absoluta, que en els músics amb Oïda Relativa o entrenada, i que en les persones no músics. L’oïda Absoluta és una habilitat que modifica el funcionament cerebral.

A l’igual que per a moltes altres funcions cerebrals, s’ha de contemplar la influència de factors genètics del desenvolupament de l’oïda Absoluta al costat de factors ambientals, com l’exposició primerenca.

La investigació de la neurociència cognitiva treballa en identificar la relació entre les estructures cerebrals i els fenòmens cognitius, com la percepció musical, així com establir les seves connexions genètiques.

Ho vols compartir?

Deixa un comentari

La teva adreça de mail no es farà pública.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.