audiopacks audifonos desinfectar audiofons uv

Desinfectar els audiòfons amb llum ultraviolada

Existeixen una àmplia gamma de microbis (bacteris, virus, fongs) que creixen en les superfícies dels audiòfons, per això és important netejar i desinfectar els audiòfons abans de manipular-los.

La pandèmia de COVID-19 ha generat dubtes sobre l’eficàcia general d’usar la llum ultraviolada (UV) per a desinfectar les superfícies dels audiòfons. És realment efectiva?

Existeixen diferents categories de llum ultraviolada amb l’espectre UV (200-280 nm) que s’utilitzen de manera eficaç per a la desinfecció de les superfícies.

La UV mata bacteris i virus, encara que l’eficàcia germicida està influenciada per diversos factors, inclosa la contaminació de la superfície amb matèria orgànica. Atès que els audiòfons solen estar contaminats amb cerumen, brutícia, pols i altres partícules, les superfícies han de netejar-se primer (amb un mocador de paper o tovalloletes desinfectants) perquè la UV inactivi els bacteris i els virus.

La força de la bombeta i la distància entre la bombeta i la superfície també entren en joc. Les bombetes de major intensitat requereixen períodes més curts d’exposició a UV, mentre que les bombetes de menor intensitat requereixen més temps. A més, l’eficàcia de la desinfecció disminueix a mesura que augmenta la distància a la bombeta UV.

Alguns fabricants de llums UV portàtils afirmen que es necessiten deu segons perquè un bacteri mitjà mori a una distància d’aproximada de 15 cm, no obstant això, no és tan senzill.

Depenent del producte, pot prendre fins a 30 minuts matar uns certs bacteris o virus perquè la intensitat de la làmpada UV no és prou forta i la distància entre superfície i la làmpada és massa gran per a desinfectar dins dels períodes de temps indicats.

En poques paraules, la UV és eficaç per a matar germens, però és més eficaç quan es combina amb els mètodes de desinfecció tradicionals.

Respecte al COVID-19, s’ha demostrat que la UV destrueix el recobriment proteic extern del coronavirus del SARS (SARS-CoV), encara que no és el mateix virus el que causa el COVID-19 (SARS-CoV-2). Segons la FDA, la UV inactiva el SARS-CoV i pot ser eficaç per a fer el mateix amb el SARS-CoV-2.

La forma principal en què es transmet COVID-19 és a través de la transmissió per contacte de gota, encara que el virus pot sobreviure durant períodes de temps en les superfícies, encara que es contínua afirmant que la transmissió a través d’una superfície contaminada no és probable ni la principal forma en què es propaga el virus.

El millor enfocament és netejar i desinfectar les superfícies dels audiòfons amb un aerosol o tovalloletes desinfectants (preferiblement sense alcohol), assegurant-se de seguir les instruccions relacionades amb el temps de permanència si la intenció és manipular els dispositius amb les mans nues.

Actualment, es pot trobar una gran varietat d’equips deshumidificadores per a audiòfons que  vénen equipats amb llums UV.

El disseny d’aquests productes permet col·locar els audiòfons a una distància pròxima i constant del llum UV, oferint cicles germicidas ràpids (90 segons a 5 minuts) efectius per a matar uns certs bacteris i virus.

Tenir en compte que la llum UV es limita a la línia de visió, és a dir, només desinfectaran les superfícies exposades a la llum. Des d’aquesta perspectiva, és fonamental netejar i després desinfectar les superfícies dels audiòfons amb un aerosol desinfectant o un drap abans d’exposar els dispositius als raigs UV.

Depenent del disseny del deshumidificador d’audiòfons, pot ser necessari girar o canviar la posició dels audiòfons després del cicle UV inicial i després repetir un segon cicle UV si l’objectiu és assegurar que totes les superfícies externes dels audiòfons estiguin exposades a la llum UV.

Ho vols compartir?

Deixa un comentari

La teva adreça de mail no es farà pública.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.