audiopacks barcelona perdida perdua auditiva memoria

Com afecta la pèrdua auditiva a la teva memòria?

Ahir, algú et va dir que tènies la televisió amb el volum alt? Pot tractar-se d’un indici de pèrdua auditiva si t’ha passat.

El problema és… si ja no ho recordes del tot. I això s’està tornant més problemàtic sobretot durant els últims mesos. Pot donar-se el cas, per exemple en el treball, que ni tan sols arribis a recordar el nom d’un company nou.

Sí, ho acabes de conèixer, però la teva audició i la teva memòria semblen estar decaient. I mentre ho penses, només pots pensar en una causa comuna: l’envelliment.

Ara, clar, l’edat pot estar relacionada tant amb la pèrdua auditiva com amb la falla de la memòria. Però resulta que aquests dos símptomes associats amb l’edat també estan relacionats entre si.

 

La relació entre la memòria i la pèrdua auditiva

La pèrdua auditiva pot ser un esforç per al teu cervell de diverses maneres molt abans que reconeguis la disminució de la destresa de les teves oïdes.

El teu cervell, memòria i fins i tot la teva vida social poden, amb el temps, versi aclaparats.

Com es veu afectada gran part del seu cervell per la pèrdua auditiva? Hi ha diverses formes específiques:

  • Esforç constant: especialment en les primeres etapes de la pèrdua auditiva, el teu cervell experimentarà una espècie d’esgotament per hiperactivació. Això és perquè el teu cervell s’esforçarà per escoltar el que està succeint en el món, encara que no hi hagi senyal d’entrada (posa molta energia tractant d’escoltar perquè sense reconèixer que té pèrdua auditiva, creu que tot està en silenci). Això pot fer que el teu cervell (i el seu cos) se senti cansat. Aquest esgotament mental i físic sovint causa pèrdua de memòria.
  • Molt de silenci: a mesura que la teva audició comenci a vacil·lar, experimentaràs més silenci (això és especialment cert si es descura la pèrdua auditiva). Això pot ser bastant avorrit per a la regió del teu cervell que generalment és responsable d’interpretar els sons. I si el cervell no s’usa, comença a afeblir-se i atrofiar-se. Això pot afectar el rendiment de tots els sistemes del teu cervell i això inclou la memòria.
  • Aïllament social: quan tens dificultats per a sentir, és probable que trobis alguns obstacles addicionals per a comunicar-te. Això pot portar a algunes persones a aïllar-se. I l’aïllament pot resultar en problemes de memòria perquè, una vegada més, el cervell no està rebent tanta interacció com abans.

El cervell continuarà afeblint-se com menys s’utilitzi. L’aïllament social, la depressió i els problemes de memòria aniran apareixent amb el temps.

 

El sistema d’alerta primerenca: la pèrdua de memòria

La pèrdua de memòria no és exclusiva de la pèrdua auditiva, per descomptat. Hi ha moltes coses que poden fer que els teus records comencin a ser confusos, com la fatiga i les malalties (ja siguin físiques o mentals). Per exemple, menjar bé i dormir bé pot ajudar a millorar la teva memòria.

Les banderes vermelles salten quan les coses no estan funcionant bé. I tenir dificultats per a recordar qui va dir què en la reunió d’ahir és una d’aquestes banderes vermelles.

Aquests senyals d’alerta poden ser útils si estàs tractant d’estar atent a la pèrdua d’audició.

Amb freqüència, és difícil detectar els primers signes i símptomes de la pèrdua auditiva. La pèrdua auditiva no es desenvolupa instantàniament. El mal a la teva audició generalment està més avançat del que t’agradaria quan realment observes els símptomes. No obstant això, si comences a notar símptomes relacionats amb la pèrdua de memòria i ho revises d’hora, és molt probable que puguis evitar algun mal a la teva audició.

 

Recuperant la teva memòria

En els casos en què la pèrdua d’audició ha afectat la teva memòria, ja sigui a través de l’aïllament social o l’esgotament mental, la primera tasca és controlar el problema d’audició subjacent. Quan el teu cervell deixi de lluitar i d’estressar-se massa, podràs tornar a les seves activitats habituals. Has de ser pacient, ja que el teu cervell pot trigar una mica a adaptar-se a l’audició de nou.

La pèrdua de memòria pot ser un advertiment pràctic que de deure vigilar l’estat de la teva audició i protegir les teves oïdes. Aquesta és una lliçó per a recordar a mesura que envelleixes.

Ho vols compartir?

Deixa un comentari

La teva adreça de mail no es farà pública.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.