audiopacks sordera cazador caçador

La sordesa del caçador

La pràctica del caçador ha anat evolucionant en les últimes dècades. Antigament, un caçador s’abillava amb robes velles per a sortir de caça, cordava la canana a la seva cintura, agafava el morral, escopeta i  sortia a la muntanya a la recerca de perdius i conills.

Avui dia això ha canviat molt i existeix tot un mercat específic per a la caça, des de les armes, fins a la roba passant per tota mena de complements.

Però no sols en aquest àmbit s’ha produït una evolució. La modernitat ha portat amb si una major conscienciació de la salut del caçador. En matèria de seguretat ja no és estrany veure als caçadors fent usos d’ulleres protectores, ja que el rebot d’un perdigó pot ocasionar-los la pèrdua d’un ull.

De la mateixa manera actualment s’està conscienciat als caçadors dels important que és protegir les seves oïdes. La detonació dels trets pot ocasionar greus danys en l’oïda interna amb la consegüent pèrdua auditiva.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) fixa en 65 dB el límit a partir del qual corre perill l’oïda humana. La detonació d’un rifle pot arribar fins als 170 decibels. Es pot afirmar que la majoria dels caçadors sofrirà sordesa a conseqüència de no utilitzar protectors auditius mentre practiquen la caça o el tir.

Segons un estudi realitzat per una empresa de protecció auditiva, més del 67% dels caçadors no fan ús de cap protecció auditiva. Les excuses per a no protegir-se són vàries. Tapar-se les oïdes incomoda i creuen que els aïlla del mitjà, sense deixar-los sentir. La suor que els provoca és una altra de les raons que al·lega qui no vol usar protecció o fins i tot la simple incomoditat de portar un objecte més damunt.

Un caçador que no es protegeix té 4 vegades més probabilitats de patir problemes d’audició que la resta de la població segons aquest estudi. A més, la pèrdua és progressiva i proporcional als anys que l’oïda  porta exposant-se a aquests sorolls.

La American Speech Language Hearing Association (ASHA) afirma que n’hi ha prou amb una sola detonació d’aquest tipus per a produir una sordesa crònica.

El que ocorre amb aquests sorolls tan elevats que es produeixen en disparar les armes és que danyen a cau d’orella intern provocant lesions visibles. L’energia tan tremenda causada per una detonació d’aquest tipus arriba a cau d’orella mitjana i es transmet a cau d’orella intern produint un mal fisiològic en les cèl·lules perceptores del so en l’oïda interna.

La pèrdua auditiva és a més irreversible, no existeix cap tractament que permeti que la perduda que hi ha hagut en relació a l’a exposició del soroll torni a la normalitat. A més, no sols la sordesa és la conseqüència d’aquests impactes sonors.

En moltes ocasions es produeixen també els anomenats acúfens, uns molestos xiulets que són predecessors de la sordesa. Solen indicar un problema en l’oïda i moltes persones el sofreixen.

Per tot això no és estrany conèixer a caçadors amb pèrdua auditiva i és que no han tingut tradició d’usar protecció per a les oïdes. En els camps de tir en canvi, sorprendria veure a algun tirador practicant la seva afició sense fer ús d’auriculars protectors. Per tant, estem davant un problema d’arrelament i no de falta d’informació.

Actualment en el mercat existeixen protectors auditius que proporcionen la protecció necessària per a protegir el caçador. Existeixen protectors auditius passius i actius (electrònics). Els passius són els que atenuen de manera directa el so, mentre que els actius, a més de protegir del soroll, permeten escoltar el medi ambient i sentir els sons d’entorn.

Actualment és possible gaudir de la caça o el tir esportiu, sense que els nostres sistemes auditius sofreixin les conseqüències de l’afició. Només cal mirar en el nostre entorn més pròxim i veure que els majors que en el seu moment es van iniciar en aquests mons sense protecció auditiva, avui sofreixen grans problemes d’audició. I és que les lesions en les oïdes a causa dels trets són irreparables i irreversibles.

Ho vols compartir?

Deixa un comentari

La teva adreça de mail no es farà pública.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.