curiosidades oido audiopacks curiositats oida

Curiositats sobre el sistema auditiu

L’oïda és un sentit molt complex que amaga moltes curiositats, és a dir que encara estem davant un òrgan molt complicat i desconegut.

Us detallem deu curiositats que potser no coneixíeu sobre les oïdes i que potser us sorprendran:

curiosidades audiopacks oidos curiositats oides

 

1. Tenim equilibri gràcies a l’oïda

El centre de l’equilibri resideix en la nostra oïda. Concretament, l’oïda interna és l’encarregat que mantinguem l’equilibri. Per això, a vegades, els vertígens que sentim tenen el seu origen en un problema en el sistema auditiu.

2. L’os més dur i el més petit està en l’oïda

L’os més dur de tot el cos el trobem a l’oïda. És l’os temporal, la principal funció del qual és protegir l’oïda interna.

Però també en l’oïda trobem l’os més petit d’entre tots els que posseïm. És l’estrep o estapedi, està situat a l’oïda mitjana i té una longitud que oscil·la entre els 2,5 i els 3 mil·límetres (curiositats).

3. Les orelles mai deixen de créixer

A diferència dels ulls, que es mantenen sempre a la mateixa grandària, el nas i les orelles continuen creixent, encara que lentament, al llarg de la nostra vida. Aquesta és la raó per la qual moltes persones majors les tenen tan grans.

4. L’oïda mai descansa

L’oïda és un sentit que no podem pausar, ni tan sols quan dormim. El que fa el cervell és inhibir els sons perquè puguem descansar, però si es produeix un soroll fort prop de nosaltres l’oïda ens avisa perquè puguem posar-nos en alerta i reaccionar adequadament.

5. Alguns sons ens resulten molests

Alguns sons resulten molests a un gran nombre de persones. Entre ells es troben la fricció d’un ganivet contra un cristall o un plat de pisa, el so agut que produeix un guix en una pissarra o una esgarrapada en aquesta, els trepants elèctrics, el plor d’un bebè, les arcades d’una persona en vomitar o el grinyol d’una porta quan té les frontisses oxidades.

6. Determinats sons ens poden relaxar

Els aplaudiments, el riure d’un nen, les ones o l’aigua fluint són sons que associem amb sensacions plaents, per la qual cosa ens resulten agradables i en alguns casos fins a relaxants.

7. Hi ha aliments ens ajuden a sentir millor

Tots els aliments que porten àcids grassos Omega 3, com la tonyina o el salmó, contribuiran a reforçar els vasos sanguinis de l’oïda interna. A més, els vegetals de fulles verdes, com els espinacs, són beneficiosos per a prevenir problemes auditius. Per contra, les persones amb problemes de colesterol i amb triglicèrids alts són més propenses a tenir problemes d’oïda.

8. Cada oïda ens serveix per a una funció

Amb l’oïda dreta reconeixem millor els sons propis de la parla, mentre que amb l’esquerre percebem millor les notes musicals.

9. Oïda i sabor estan relacionats

Una part del timpà permet la connexió entre la llengua i el cervell. Per tant, l’oïda ens influeix a l’hora d’assaborir els aliments. Per aquesta raó, algunes malalties o intervencions quirúrgiques en l’oïda poden alterar els sabors dels menjars.

10. La forma de l’orella no és casual

L’orella, amb els seus plecs i la seva peculiar estructura, té la forma perfecta per a captar els sons amb major facilitat i conduir les ones sonores fins al timpà. Després, es transformaran en impulsos elèctrics que arribaran fins al nostre cervell.

Ho vols compartir?

Deixa un comentari

La teva adreça de mail no es farà pública.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.